Günümüzde Web 2.0 yaşanırken Web’in geleceği konusun da çalışmalar devam ediyor.
Web’in geleceğinde 2 kurgudan bahsediliyor.
1- Basitleştirilmiş
2- Kişiselleştirilmiş
Teknolojinin ve türevlerinin devamlı olarak gelişmesi ile beraber kullanıcılar, anlam karmaşası en aza indirgenmiş olanı tercih etmek istiyor yani en basit olanını…
Web’in geçmişte yaşadığı en büyük sorunlardan biri ise herkese hitap etmesiydi. Web 3.0 devreye gireceği an ile beraber kişiselleştirme trend olacak.
Kişiselleştirilmiş web ile bireylerin karşısına çıkan her sonuç bireyin:
- Demografik
- Sosyo ekonomik
- Hobi ve ilgi alanlarına yönelik olacaktır.
F8 konferasında Facebook’un kurucusu Zuckerberg de basitleştirilmişi ve kişiselleştirilmişi tercih edeceklerini anlattı.
F8′de tanıtılan beğen butonu bunun bire bir ispatıdır denilebilir. Beğen butonu web sayfaları ile Facebook’taki potansiyel takipçiler arasında önemli bir bağ kuracaktır. Ayrıca Facebook kullanıcılarının verileri daha etkili kullanılacak hedef odaklı pazarlama tekniği ile aksiyonlar daha etkili sonuçlar daha yüksek olacaktır. Farklı web sayfalarından beğeniler Facebook’a connect kullanmadan aktarılacaktır.
Hiç bu kadar ‘’sosyal” ve çift yönlü iletişim kurulamamamıştı…
Facebook’ta her şey daha bir kişisel daha bir odaklı olacak ve önemini kavramaya başlayan markalar Sosyal Medya mecralarında daha da sık görülecek. Yeni buton ile bireyler beğenilerini daha kolay paylaşabilecekler.
F8 konferasında güne damgasını vuran en önemli noktalardan biri de konferansta duyurulan Facebook Open Graph API ‘ydi. Online itibar takibinde monitoring programlarına büyük kolaylıklar sağlayacak. Facebook API ile Womm gibi kurgular rahatlıkla izlenebilecek ve ölçülebilecektir.
Sosyal Medya artık pazarlama ve CRM aracı olarak hayatımızda daha da yer alacaktır.
Selam Nezih,
Facebook eight live anlamına geliyor. (F8)
Teşekkürler
İsmail