Her seçim döneminde görmeye alıştığımız siyasilerin il il, ilçe ilçe dolaşarak seçmenlerle ‘kucaklaşması’ devri yavaş yavaş kapanıyor. Yeni çağın trendlerini takip ederek genç seçmenin nabzını yakalamak isteyen siyasetçiler artık soluğu twitter’da alıyor.
Peki siyasiler sosyal medyayı nasıl kullanıyor? Kimin kaç takipçisi var, hangisine gönderilen mesajlara yanıt almak mümkün, sosyal medyada kim neyi doğru yapıyor, hataları neler? Uzmanlar sosyal medyada başarının yolunun samimiyet ve özgün olmaktan geçtiği konusunda hemfikir.
Kılıçdaroğlu ‘dansöz’ü dert etmedi, mizahçıları takip ediyor
Twitter’a hızlı bir giriş yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu yeni sosyal mecraya çabuk alışmış görünüyor. Geçen hafta karikatürist Salih Memecan tarafından dansöz olarak çizilmesi ile tartışma konusu olan Kılıçdaroğlu, twitter’da Metin Üstündağ, Erdil Yaşaroğlu ve Selçuk Erdem gibi ünlü karikatüristleri takip etmesi ile farklı bir siyasetçi portresi çiziyor. Kısa süre içinde ard arda girdiği mesajlarla takipçilerine adeta sanal miting atmosferi yaşatan Kılıçdaroğlu, sosyal medyada samimi bir tavır sergiliyor.
Sahte Önder Sav twitter’ı birbirine kattı
Twitter’da son fırtına CHP’nin eski Genel Sekreteri Önder Sav adına açılan sahte hesap ile koptu. 11 Kasım’da açılan ve kısa sürede bin 200’den fazla takipçi toplayan hesap, basına da haber konusu oldu. Hatta Kemal Kılıçdaroğlu bile bu hesaptan gönderilen, “Veda eden siyasetçi yoktur, veda etmiş gibi görünen siyasetçiler vardır. Ben bir veda düşünmüyorum” mesajını değerlendiren bir açıklama yaptı.
Sav tarafından yalanlanmayınca kendisine ait olduğu sanılan hesabın mumu 15 Kasım’da söndü. 4 gün boyunda Önder Sav’in kimliğine bürünen gizli kullanıcı, “Beni ciddiye alıp soru soranlara ben de ciddi ciddi cevap verdim, ne size ne Önder Sav’a saygısızlık yaptım” diyerek hesabı kapattı.
Siyasiler arasında sadece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hesabı twitter tarafından resmen doğrulanmış (verified) durumda.
Kapıyı Gül araladı, siyasetçiler çabuk ısındı
ABD’de Başkan Obama’yı iktidara taşıyan seçim kampanyasının tüm dünyadaki siyasetçilere bu konunun önemini gösterdiğini söyleyen Sosyal medya danışmanı Ercüment Büyükşener, Türkiye’de henüz siyasilerin bu olanağın tam anlamıyla farkına vardığını söylemenin zor olduğunu belirtiyor. Büyükşener, “Kapıyı Cumhurbaşkanı Gül araladı. Onun twitter hesabının büyük ilgi görmesinin ardından siyasetçilerin sosyal ağlara bakışı değişti” dedi.
Trendleri ve yeni sosyal ağları ihmal etmeyin
Yeditepe Üniversitesi Sosyal Medya Uzmanı Gabriela Olaru da siyasilerin sosyal medyada başarılı olabilmesi için tek taraflı değil çift taraflı iletişimin şart olduğunu söylüyor. Sosyal ağlardaki yeniliklerin ve trendlerin yakından takip edilmesi gerektiğini dile getiren Olaru, Twitter’dan gönderilen bir mesajın başka sosyal ağlardaki etkisinin ve yapılan yorumların da takip edilmesi gerektiğini belirterek, “Örneğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün twitter hesabı bir diğer sosyal ağ olan Friendfeed’e bağlı ancak Friendfeed üzerinden yapılan yorumların takip edilmediğini görüyoruz” diye konuştu.
Seçimden seçime hatırlamayın
Siyasi partilerin web sitelerinin yoğun olarak kullanılan sosyal medya kanallarıyla entegre hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Olaru, “Sosyal medya sadece seçim dönemlerinde değil her zaman siyasilerin gündeminde olmalı, uzun vadeli ve kalıcı bir iletişim kanalı olarak algılanmalı” dedi.
TWİTTER’DA HANGİ SİYASETÇİNİN KAÇ TAKİPÇİSİ VAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül (@cbabdullahgul)
130 bin 22
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk)
44 bin 666
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan)
22 bin 456
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu (@ahmetdavutoglu)
14 bin 898
BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras (@ufukuras)
13 bin 382
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin (@gurseltekin34)
11 bin 873
MHP Lideri Devlet Bahçeli (@dbdevletbahceli)
10 bin 627
Halkın Sesi Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş (@NumanKurtulmus)
5 bin 868
AK Parti Grup Başkan Vekili Suat Kılıç (@suatkilicsamsun)
3 bin 802
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül (@msarigul)
3 bin 749
AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu (@mevlutcavusoglu)
2 bin 210