Anasayfa » ALINTI » WordPress Blogunuzu “Akıllı” Yapmak İçin 9 Öneri
WordPress Blogunuzu "Akıllı" Yapmak İçin 9 Öneri

WordPress Blogunuzu “Akıllı” Yapmak İçin 9 Öneri

WordPress Blogunuzu "Akıllı" Yapmak İçin 9 ÖneriBuna çok basit bir örnek olarak günün popüler yazılarını yan bölümde gösteren blogları verebiliriz.  Liste ziyaretçilerin okuma tercihlerine göre güncellenir ve bu akıllı blog özelliklerinin temeli olarak gösterilebilir. Bu işlevi otomatik olarak yapan oldukça fazla sayıda eklenti bulmak mümkün. (Örn. Top 10), fakat asıl nokta bu değil. Asıl nokta blogunuzun ziyaretçi aktivitelerine göre değişim gösterebilmesi ve size dönüşüm hedeflerinize ulaşmada yol gösterici olabilmesi. Popüler yazıların listesi temel bir gösterge olabilir ancak ben size farklı bir seviyeye geçerek blogunuzu nasıl daha akıllı yapabileceğinizin yollarını anlatacağım.

Blogunuzu akıllı hale getirecek eklentilerin listesi

1. Farklı ziyaretçiler için farklı hoşgeldin mesajları yayınlamak

Dönüşüm hedeflerinize ulaşmanın en iyi yollarından biri farklı tipte kullanıcılar için farklı şeyler görüntülemektir. Mesela ilk defa sitenizi ziyaret eden birine göstereceğiniz bir hoşgeldin mesajını aynı kişinin sitenizi tekrar ziyaretinde göstermezsiniz. Bu mesajlar yeni ziyaretçileri RSS aboneliklerinize üye olmalarını tavsiye etmek, elektronik kitabınızı yüklemeyi önermek, twitter bildirimlerinize abone olmak veya diğer farklı dönüşüm hedeflerinizi tatmin edici herhangi bir şey olabilir. Bunun yanında ziyaretçilerinizin sitenize ulaştığı yere bağlı olarak değişen mesajlar da yayınlayabilirsiniz. Mesela sitenize Digg üzerinden gelen bir ziyaretçiye yazınızı digg’lemesini önerebilirsiniz.

Eğer bu özellikleri wordpress blogunuza kazandırmak istiyorsanız bunu sağlamak üzere halihazırda bir çok eklenti mevcut. (Örn. WP Greet Box ve Referrer Detector).  Burada önemli olan nokta yine bu eklentilerin blogunuza tercihlere göre değişim sağlaması oluyor.

2. Ziyaretçilerin okudukları yazıdan sonra nereye tıkladıklarının takibi

Aslında bu özellik ilişkili konular listesine benzerlikler gösterse de biraz farklıdır çünkü liste kullanıcının davranışlarına göre düzenlenir. İlişkili konular eklentilerinin çoğu yazılar arası ilişkilerin kurulması için önceden belirli algoritmalar kullanır. Fakat bu algoritmalar sadece bir yere kadar faydalı olabiliyor. Peki bu algoritmalar yerine insan kullanıcıların tercihlerini bu ilişkili konular listelerini hazırlamakta kullanmak kulağa nasıl geliyor?

Bu özelliği blogunuza kazandırmanın yolu da Where did they go from here? eklentisini kullanmaktan geçiyor. Bu eklenti, ziyaretçilerinizin tıklamalarını kaydederek,  yazılarınızın sonuna “Bu yazıyı okuyanlar bu yazıyı da okudu” tarzında bölümler ekliyor.

3. Arama sorguları tabanlı ilgili konular göstermek

Bir ziyaretçinin arama motorları vasıtası ile sitenize ulaşmasının nedeni özel bir şey aramasıdır. Bu ziyaretçiler sitenize giriş yaptığında aradıkları konu ile tatmin edici bir bilgi bulamazlarsa sitenizden anında çıkarlar. Ziyaretçilerin arama motorlarından hangi kelimeleri aratarak sitenize ulaştığının belirlenmesi ve belirlenen bu kelimelerle ilgili olabilecek yazılarınızın listelenmesi çok akıllıca bir yoldur.  Bu sayede eğer yazınızda ziyaretçinin aradığı konu,  ilgisini çekebilecek  şekilde mevcut değilse ilgili diğer yazılarınızı önerebilir ve ziyaretçinizin blogunuzda  diğer yazılara da göz atmasını sağlayabilirsiniz.

Blogunuza bu özellikleri eklemek için WP Greet Box , Referrer Detector veya Landing Sites eklentilerini blogunuza kurabilirsiniz.

4. İlk yorumu yapan ziyaretçiye teşekkür etme

Bir çok insan etkileşimden hoşlanır. Blogları okumayı severim çünkü bilirim ki diğer tarafta mesajlaşabileceğim veya sohbet edebileceğim biri var. Sürekli okurlar kazanma hedefi içinde  ilk defa yorum yapanlara teşekkür etmek blogunuzu tanıtmak için oldukça güzel bir yoldur.  Bu size yeni ziyaretçinize eğer istediği taktirde size mesajla ulaşabileceği düşüncesi yaratarak yardımcı olur.

Bu özelliği kazandırmak için Comment Relish eklentisini kullanabilirsiniz

5. Reklam engelleme yazılımı kullanan ziyaretçilere kişiselleştirilmiş mesaj göstermek

Biliyorum bazıları bu özelliği tanıttığım için çok kızacak ama yine de ben ekliyorum bu konuyu (Çok kızmayın)

Eğer gelirinizin büyük bir kısmını blogunuzdaki reklamlardan kazanan bir blog yazarı iseniz, ziyaretçinizin tarayıcısındaki reklam engelleme özelliği gelirinize büyük bir darbe vurabilir.  Akıllı bir blog ziyaretçilere reklamları engelleyici bir yazılım kullandığını, blog yazarını desteklemek için bu reklam özelliğini kapatmasını rica eden bir mesaj gösterebilir.  Tabii bu mesaj çok sık gösterilmemelidir aksi taktirde  blogunuzun trafiği azalacaktır.

Bu özellikle ilgileniyorsanız, adblock kullanan ziyaretçilerinize özel, belirleyebileceğiniz bir sıklıkla (ben bir kereyi tavsiye ediyorum) mesaj gösterecek olan  Anti-AdBlock eklentisini kurabilirsiniz.

6. Seçmeli Reklam Düzenlemeleri

Birçoğunuzun bildiği üzere Google Ads, size tıklama başına ne kadar ödeyeceğini belirlemek için “akıllı fiyatlandırma” yapar. Bunun anlamı sitenizde gösterdiğiniz reklamın tıklama başına oranı yüksek ise tıklamalarda size daha çok ödeme yapacaklarıdır. Bu tıklama başına oranını optimize etmek için, tıklanmayacağını bildiğiniz reklamları göstermeme yoluna gidebilirsiniz. Bunu yapmak için de ziyaretçilerinizi ikiye ayırmak gerekir.  Yeni ziyaretçileriniz ve düzenli ziyaretçileriniz. Yeni ziyaretçilerin reklamlara tıklama şansı daha yüksektir. Düzenli ziyaretçileriniz ise muhtemelen reklamlara tıklamayacaklardır. O halde düzenli ziyaretçilerinize reklamları hiç göstermemek daha akıllıca bir yol olabilir.

Bunu sağlamak için reklamlarınızı kimlerin görebileceğini düzenleyecek Who Sees Ads? eklentisini kurabilirsiniz.

7. Sadece yeni ziyaretçiler için mini “hakkında” bölümü

Hiç yan menüde bir “hakkında” bölümü olan bir blogla karşılaştınız mı?  (Karşılaşmadıysanız tuguts.com’un yan menüsüne bakabilirsiniz.) Bu bölümü sadece yeni ziyaretçilere göstermek daha mantıklı değil mi? Hakkında bölümünü sitenizi düzenli olarak ziyaret edenlerden gizlemek yan menünüzde daha önemli konulardakullanılmak üzere daha fazla yer açacaktır.

Bu özelliği yine Who Sees Ads eklentisini kullanarak sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken hakkında bölümünün bir reklam olarak algılanmasını sağlamak ve sadece yeni ziyaretçilerinize göstermek.

8. Sürekli ziyaretçilerden “bağış” istemek

Benim için yeni ziyaretçilerden bağış istemenin bir anlamı yok. Zira içeriğinizden memnun kalıp kalmadıklarını bilemezsiniz. Oysa ziyaretçilerim tekrar tekrar bloguma geliyorlarsa onlara faydalı bir içerik sağladığımı düşünürüm. Bu sayede düzenli okuyucularımdan bağış istemek  benim için daha kolay bir hale gelir.  6. maddede bahsettiğim gibi bu konuda da seçmeli davranabilirsiniz. Yeni ziyaretçileriniz reklamları görür, düzenli ziyaretçileriniz ise bağış yapmalarına imkan tanıyan bir alanla karşılaşır.

Bunun için de yine Who sees Ads? eklentisini kurmak kafi. Sadece bağış banner’ini bir reklam ünitesi olarak tanımlamak ve düzenli okuyucularınıza gösterilmek üzere düzenlemek gerekiyor.

9. Tatilde mesajı gösterimi

Herkesin bir ara vermeye hakkı vardır. Okuyucularınızın ne zaman tatilde olduğunuzu ve ne zaman geri geleceğinizi bilmesi güzel olmaz mı?  Bu şekilde blogunuzdaki hareketsizlik veya acil cevap verilmemesi  nedeniyle okuyucu kaybetmenin önüne geçmiş olursunuz.

Bu aslında ziyaretçilerin davranışlarına bağlı bir özellik olmasa da sadece belirli bir zaman aralığında gösterilecek bir mesaj olduğundan bunun akıllı bir özellik olduğunu düşünüyorum.

Bu özelliği sağlamak için yine Who sees ads? eklentisine başvuruyoruz. Blogunuzun üst kısımlarında bir yere sadece belirli bir zaman aralığında gösterilmek üzere “Tatildeyim” mesajı yerleştirebilirsiniz. Bu özelliği seviyorum çünkü döndüğünüzde uyarı mesajını kaldırmayı hatırlamak zorunda değilsiniz. Ayrıca aynı mesajı yeni bir tatil döneminde tekrar kullanabilirsiniz.

Sonuç

Sanıyorum şimdi “Akıllı Blog” kavramı ile neyi ifade ettiğimi anladınız. Bu güçlü eklentilerle blogunuzun daha kullanıcı merkezli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Sizin de buna benzer “akıllı blog” tavsiyeleriniz varsa yorum alanında paylaşmaktan çekinmeyin.

Thaya Kareeson tarafından Weblogtoolscollection.com adresinde yayınlanan 9 Ways to Make Your WordPress Blog “Smart” isimli yazının tarafımdan tercüme edilmiş halidir. Eğer yazıyı beğendiyseniz, yazarın orjinal sayfasına “thank you” diyerek bir teşekkür mesajı bırakabilirsiniz.

Tercüme ederken Türkçe olarak basit ve anlaşılabilir olmasına gayret ettim, bu yüzden bazı yerleri birebir tercüme etmek yerine kendim yeniden yorumladım.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

5 yorum

  1. Çok yararlı bir yazı olmuş .Tercüme ettiğiniz için teşekkür ederim. Ayrıca kaynak belirttiğiniz içinde teşekkür ederim 🙂 gerçekten yararlı bir blog burası

  2. paylaşım için çok teşekkürler

  3. güzel bilgiler aldım uygulamaya çalışacağım , teşekkürler 🙂

  4. yararlı ve akıcı bir yazı olmuş. tercüme de gayet güzel. çok teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir