An itibarı ile Türkiye lokalinde bile 50’ye yakın şirket var. (Sina Afra’nın konu ile ilgili feed’ini http://ff.im/vRXvD takip edebilirsiniz.) Fikir; ürünlerini hızlıca eritemeyen şirketlere sunulan grup alışveriş modeliydi. Evet burada gerçekten de bir ihtiyaç vardı ve grup alışveriş siteleri bu ihtiyacı karşıladı.
Aşağıdaki şemada grup alışveriş sitelerinin gelir modellerini sizin için inceledim;
Yukarıdaki gibi şirketler bir ürünü için fiyat indirimine gidiyor ve her başarılı satıştan grup alışveriş sitelerine komisyon ödüyor. Grup alışveriş siteleri ise reklamlar ve devamlı geliştirdikleri database sayesinde fırsatları son kullanıcıya hızlıca sunabiliyor.
Günümüzde bir restaurant’ın internet sitesinde fırsat çıkartması ve gereken kitleyi bu fırsata yönlendirmesi oldukça pahalı… Bunun içindir ki grup alışveriş modelleri çok iyi bir fikirdi. Şimdi ise yeni yeni duyulan ve 2011’de pazarlama trendleri arasında yer alan sosyal alışveriş uygulamalarından biri olan Facebook Deal, grup alışveriş modellerini sekteye uğratacağını düşünüyorum.
Örneğin; bir şirket Facebook’daki sayfasına entegre edeceği fırsatı çok kolay bir şekilde duyuyararak satışını gerçekleştirebilecek ve Facebook, grup alışveriş sitelerinin şirketlere sağlayamadığı bir kaç yeni yöntemi de sağlacak. (Facebook Places kampanyaları gibi)
Bu şekilde şirketler her başarılı fırsat için ödedikleri komisyonu ödemek zorunda kalmayacak ve kendi topluluklarını geliştirerek viral yayılım elde edeceklerdir.
Grup alışveriş sitelerinin eksiklerini ve yeni modelin yararlarını madde madde sıralamak gerekirse;
* Bir marka grup alışveriş sitesinde fırsatını yayınlatarak belirli bir tarihler arası son kullanıcıya ulaşmış oluyor ve fırsat tükendiğinde ise elinde e-mail database’inden başka bir materyal olmuyor, satın alan kullanıcılar aldıkları fırsatları sosyal ortamlarda paylaşamadıkları için marka internette sınırlı sayıda konuşulmuş oluyor. Bu fırsatı Facebook altında yaptıklarında ise sayfa hayranları artacak ve bir sonraki kampanyalarında bir öncekinde bırakmış oldukları hayran sayısına direkt ulaşma yetkisine sahip olacak.
* Facebook Deals ile kullanıcılara direkt fırsat sunabilecek kullanıcılar ise yararlandığı fırsatı Facebook profillerinde paylaşarak markanın viral olarak yayılmasını sağlamış olacaklar.
facebook deals ve places’ın birlikte kullanılacağı kampanyalardan en çok cafe, bar ve mağazalar faydalanacak sanırım.. Ne zaman tam olarak aktif olacaklar bilmiyorum fakat 2011’de hediye dağıtma kurgusunun yükünü hafifleteceği kesin..