Anasayfa » ALINTI » Sosyal Medya Kampanyasına Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Kural
Sosyal Medya Kampanyasına Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Kural

Sosyal Medya Kampanyasına Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 Kural

Sosyal Medya Kampanyasına Başlamadan Önce Yapılması Gereken 10 KuralBunu yapabilmek için bir kampanyaya başlamadan önce aşağıdaki on maddeyi iyi bir şekilde uyguladığınızdan emin olun. Böylece insanların şirketinize güvenmeleri daha kolay olur.

1) Araştırın!
Bu konuda ne kadar laf söylense, yazı yazılsa az kalır. Hiçbir şirket yeterli araştırmaya yapmadan sosyal medya kampanyasına başlamaz. Örneğin, müşterileriniz sosyal medyayı kullanıyor mu? Kullanıyorsa hangi platformları kullanıyor? İlk önce müşterilerinizin davranışlarını anlamanız gerekiyor. Böylece en iyi şekilde kampanyanızı yürütebilirsiniz. Ayrıca, bir de rakiplerinize göz atın. Nasıl bir sosyal medya stratejileri var? Neyde çok iyiler neyde çok kötüler? Rakiplerinizden çok şey öğrenebilirsiniz.

2) Kural koyun!
Bu madde, araştırma maddesiyle paralel olarak kendiliğinden oluşur. Eğer kuralların ne için olduğunu bilmiyorsanız, kural koyamazsınız. Hedef kitleniz hakkında, rakiplerinizin ve kullanacağınız kanallar hakkında bilgileriniz artık var. Şimdi kendinize şu soruları sorun: “Negatif yorumlar geldiğinde ya da ağır eleştiri aldığımda nasıl davranacağım?” Bunu önceden planlayın. Sosyal medya kampanyanız boyunca kendinizi küfürden arındırmalısınız. Böylesine bir durumla başa çıkmanın en iyi yanı sahte senaryolar geliştirmek.

3) Kaynaklarınızı belirleyin!
Sosyal medya kampanyanızdan kimin sorumlu olacağınızı belirlemeniz oldukça önemlidir. Kim içerik editörlüğü yapacak, kim müşterilerle ilgilenecek, sosyal medyada ne kadar süre geçireceksiniz tüm bunları belirlemeniz gerekiyor. Sosyal medya pazarlama da, normal pazarlama gibi, bir kişinin sorumluluğunda olmalı. Kampanyanıza başlamadan önce görev dağılımını iyi yapmanız gerekmektedir.

4) Çalışanlarınıza haber verin!
Sosyal medya sadece bir kişinin işi değildir. Sosyal medya basitçe şirketinizin amaçlarına ulaşmakta kullanabileceğiniz bir araçtır. Sosyal medyayı kullanarak şirketinizi binlerce insana takip ettirebilirsiniz. Şirketinizin her çalışanı şirketinizi aktif ya da pasif olarak temsil eder. Onları sosyal medya stratejiniz hakkında bilgilendirmelisiniz. Sosyal medyada var olmak sadece sanal ortamda var olmak değildir. Hem şirket içerisinde hem de şirket dışında ’sosyal’ olmalısınız.

5) Plan ve stratejinizi hazır olsun!

Bu aslında kolay bir iş. Amaçlarınızı bilmeniz zorunluluktan başka bir şey değildir. Sosyal medyayı kullanarak ne elde etmeyi amaçlıyorsunuz? Marka bilinirliliği? Yeni müşteriler kazanmak? Sosyal medya stratejinizin başarısını nasıl ölçeceksiniz peki? Hangi ölçütleri kullanacaksınız? Bu ve buna benzer tüm soruların cevaplarını kampanyanıza başlamadan bilmeniz gerekiyor. Bunlar aslında birer ilke. Neyi, nerede, nasıl daha iyi yapmanızı söyleyen ilkeler.

6) Tekrar harekete geçmenize gerek kalmadan harekete geçin!
Bir şirket için, kötü müşteri desteğinden daha kötü bir şey olamaz. Müşterileriniz size problemlerini bildirdiğinde, onların sorunlarını çözmek adına elinizden gelen herşeyi yaptığınızdan emin olun. Sosyal medyada dedikodu, yalan ya da gerçek olsun, gerçek hayattakinden daha çabuk yayılır. Eğer müşteri desteği konusunda yeteri kadar iyi olamazsanız kısa zaman içerisinde üstesinden gelemeyeceğiniz saygınlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Unutmayın, mutlu müşteriler üç kişiye, kızgın müşteriler üçbin kişiye anlatır.

7) Çekinmeden sohbete katılın!
Sosyal medyada etkin olmak istediğinizi söylediğinizde akla ilk gelen fikir insanlara ulaşmayı ve insanlarla bir konu üzerinde fikir alışverişinde bulunacağınızdır. Bu fikir sadece ama sadece % 100 olarak insanlarla etkileşimde bulunursanız gerçekleşebilir. Sosyal medya alanında insanlar size soru sorduğunda ya da sizinle iletişime geçtiğinde onlara mutlaka cevap vermeniz gerekiyor. Eğer kötü bir eleştiri ya da şikayetle karşılaşırsanız çekinmeden en düzgün bir dille cevap vermelisiniz. Konuyu çözmeye çalışın. Böylece şirketiniz için paha biçelemez bir değer kazandırırsınız. Bu fırsatı kaçırmayın.

8 ) Kayda değer içerik hazırlayın!
Şirketinize uzaktan şöyle bir bakın. İlgi çekici ve değerli bilgiyle dolu değil mi? Aslında biliyorsunuz ki hiç kimse mükemmel değildir. Hizmetlerinizde ya da ürünlerinizde illa ki ‘olmamışlık’ vardır. Bilginizin olduğu konularda içerik oluşturmaya dikkat edin. Genele hitap eden paylaşımlar yapmaya gayret edin.

9) Müşterileriniz ve çalışanlarınızdan yararlanın!

Çalışanlarınız ve müşterileriniz sizin en güçlü destekçilerinizdir. Çalışanlarınız haftanın en az beş günü şirketinizi ’solurlar’. Müşterileriniz de hizmetlerinizi ya da ürünlerinizi kullanır. Her iki grup da değerli işler yaptığınızı bilir. Onları bilgilendirmeyi ve onları da sosyal medya kampanyanıza dahil etmeyi unutmayın. Onların da size yardım edebileceğini hatırlatın. Çoğunluğu, özellikle çalışanları size yardımcı olmaya hevesli olacaktır. Onlara bir şans verin.

10) Kendinizi bu işe vermeye hazır olun!
Sosyal medya evlilik gibidir. Bir kere başladınız mı geri dönüşü çok zordur. Boşanabilirsiniz, ancak daha sonra tatsız sonuçlarla karşılaşırsınız. Eğer sosyal medya kampanyanız da kötüye giderse hem çevrimiçi hem de gerçek hayattaki saygınlığınız zarar görecektir. Müşterilerinizin size olan güveni azalacaktır. Bu yüzden, stratejinizin her zaman arkasında durun ve ani değişiklikler yapmayın. Devamlılık ve sadakat buradaki anahtar kelimeler.

Bu maddeleri iyice okuyun ve bunlara uyun. Sorun yaşamak istemediğinizi ve hata yapmadan sosyal medya kampanyanızı yürütmek istediğiniz aşikar. Öyleyse, haydi!

* Bu yazı thetop10blog.com adresinden derlenmiştir.

 

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.