Anasayfa » ALINTI » Sosyal Medya Optimizasyonu’nun Eski/Yeni 5 Kuralı
Sosyal Medya Optimizasyonu’nun Eski/Yeni 5 Kuralı

Sosyal Medya Optimizasyonu’nun Eski/Yeni 5 Kuralı

Sosyal Medya Optimizasyonu’nun Eski/Yeni 5 KuralıSosyal Medya Optimizasyonu Nedir?

Sosyal medya optimizasyonu için, kısaca “sosyal seo” da diyebiliriz. Yani çok kaba tabirle, arama motorundan kazanılan trafiğin yanında; sosyal mecralardan da trafik yaratmak ve bunları en iyi şekilde değerlendirmek anlamında kullanabiliriz. Pek tabii ki bunu çok çeşitli çalışmalarla yapıyoruz fakat ana hatlarıyla iki kısıma ayırabiliriz. Biraz Wikipedia’dan yararlanarak, biraz da kendi görüşlerimi ekleyerek açıklamam gerekirse:

a) Sitemize Sosyal Medya Unsurlarını Dahil Etmek: RSS feed, paylaşım butonları, oylama ve anket araçları, diğer üçüncü parti uygulamalar gibi “social” araçları sitemize doğru bir şekilde entegre etmek.

b) Sitemizi Tanıtıcı Aktivitelerde Bulunmak: Bloglamak, diğer ilgili bloglara yorum bırakmak, sosyal ağlarda aktif olmak ve buralarda sitemizi tanıtmak, tartışmalara katılmak (Türkiye için Friendfeed gibi forumdan evrilmiş bir platform mesela), Twitter gibi platformlarda status’lerimizi düzenli olarak güncellemek vs.

Sosyal Medya Optimizasyonu’nun Eski/Yeni 5 Kuralı
Görsel Kaynak: www.sumolabs.com

Sosyal Medya Optimizasyonunun 5 “Eski” Kuralı:

Sosyal medya optimizasyonu kavramını ilk olarak Rohit Bhargava, 2006 yılında kullandı ve 5 kuralını yazdı. Bu 5 kural, diğer sosyal medya stratejistleri tarafından kabul gördü ve onların da eklemeleriyle 16 maddelik bir liste oluştu. İlk 5 tanesini aşağıya yazıyor ve kendimce tanımlıyorum.

•    Increase your linkability: 4 yıl önce, sitenize verilen linkler oldukça önemliydi. Sosyal medya optimizasyonu, o zamanlar henüz SEO’dan “tam olarak” bağımsız görülmüyordu ve başka sitelerden link almak en önemli unsurlardan biriydi. Temel amaç, link almayı sağlamaktı.
•    Make tagging and bookmarking easy: Etiketlemek ve bookmark’lamak o dönemde trend olan kavramlardı. Digg, Delicious, Stumbleupon gibi siteler web 2.0′ın en önemli platformları olarak görülüyordu ve tabir-i caizse televizyon gibi izleniyordu. Paylaşım ve Twitter çılgınlığı onları da vurdu ve düşüşlerine hepimiz gözlerimizle şahit olduk. Özellikle Digg’in değerlemesindeki düşüş, bookmarking kavramının düşüşü anlamına geliyordu ve her ne kadar henüz hala önemini yitirmese de bu kavramlar artık eski geçerliliklerini korumuyorlar.
•    Reward inbound links: SMO’nun SEO’dan ayrıştırılamadığına bir başka örnek. Sitenize verilen linkleri ödüllendirmek, insanları buna teşvik etmek o dönemde çok çok önemliydi ve arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanızı doğrudan etkiliyordu. Şimdi ise, durun bir dakika… Arama sonuçları? Sosyal medya?
•    Help your content travel: Bu madde bence hala geçerli ama eksik olduğunu belirtmekte fayda var. Bir içeriği ne kadar farklı formatta yayınlarsanız (ebook, slayt, pdf, video, infografik vs.) o kadar fazla kişiye ulaşır ve içeriğinizin yayılmasına o ölçüde etki edersiniz.
•    Encourage the mashup: Rohit’e göre de hala geçerliliğini koruyan bir diğer madde. Mashup’ları, ortak girişim olan 3. parti uygulamalar olarak kabaca tanımlayabiliriz. Günümüzde API’lerle Youtube, Twitter gibi birçok platformun mashupları yapılıyor. Youtube’un “video embed” kavramı da doğrusu bu maddeye oldukça uygun. Bu madde her site için geçerli değil pek tabii ki. Yaptığınız işe göre değişir fakat kullanıcıları bu yönde teşvik etmek, kuşkusuz büyümenizi ve yayılmanızı hızlandıracaktır.

Sosyal Medya Optimizasyonunun 5 “Yeni” Kuralı:

Rohit Bhargava, 2006 yılında yazdığı o yazıdan sonra, 2010 yılına geldiğimizde artık o kuralların geçerliliğini yitirdiğini farketti ve sosyal medya optimizasyonu için 5 yeni kural yazdı.

•    Increase your linkability –> Create shareable content: Paylaşım çılgınlığının artık hepimiz farkındayız. Ama kimse durduk yere gelip bizim içeriğimizi paylaşmıyor. Bizi sevdikleri için paylaşanlar da var elbette. Mesela bu yazıyı beni sevdiği için paylaşanlar olacaktır. Şaka bir yana, asıl önemli olan, bizi tanımayanların da paylaşacakları içerikler yaratmak. Onlara fayda sunmak, dolu dolu içerik, değer yaratmak. Örneğin ben bu yazının içeriğinin gayet faydalı ve dolu dolu olduğuna inanıyorum. Siz de inanıyorsanız beni sevdiğiniz için değil, sadece bunun için yazının altındaki paylaşım araçlarını kullanarak paylaşabilirsiniz. 
•    Make tagging and bookmarking easy –> Make sharing easy: Paylaşılabilir içerik yarattık. Şimdi de insanların onu kolayca paylaşabilmelerini sağlamak için gerekli araçları onlara sunmamız gerekiyor. (Yine yazının altındaki paylaşım araçlarına geldi konu)
•    Reward inbound links –> Reward engagement: Sitemize verilen linklerin kuşkusuz halen önemi var fakat bu doğrudan SMO’nun alanı değil. SEO’nun alanı. Engagement, yani insanlarla bağ kurmak artık çok önemli. Teknik bağlardan ziyade, daha sıcak, daha ilişkisel bağlardan bahsediyorum. Yani eskisi gibi samimiyetsiz, linklerle kurulu “teknik” bağlardan ziyade, daha güçlü bağlar.
•    Help your content travel –> Proactively share content: İçeriklerimizi yine farklı formatlarda, ileriyi de düşünerek paylaşmak artık kaçınılmaz. Örneğin bu yazıyı bir slide olarak hazırlayıp Slideshare’de paylaşmayı düşünüyorum ve bu tam da bu maddeyle ilgili. Sunum demişken, yeni medya ve siyaset sunumumu incelemediyseniz buradan buyurun.
•    Encourage the mashup –> Encourage the mashup: Yukarıda bahsettim. Hala eski önemini koruyor.

Böyleyken böyle. Umarım az da olsa faydalı olabilmişimdir. Yukarıda da bahsettiğim gibi, yazıyı paylaşmanız beni çok mutlu eder. İleride daha fazla değineceğim bu konuya bu şekilde devam etmiş olalım ve Rohit’e Türkiye’den, İstanbul’dan bir selam yollamış olalım.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

2 yorum

  1. Ellerinize sağlık güzel paylaşım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir