Anasayfa » ALINTI » Kampanyanızda Sosyal Medyayı Kullanmak

Kampanyanızda Sosyal Medyayı Kullanmak

Kampanyanızda Sosyal Medyayı KullanmakBu uzmanlar internetin bağış toplamak için doğrudan e-posta, birebir halk desteği ve çok sayıda aday gezisini sonlandıracağını düşünürken yanılıyorlardı ancak bir konuda haklıydılar: internet zaman içerisinde aday kampanyalarının yöntemlerini değiştirdi. Bu gerçek en çok 2008 Amerikan başkanlık seçimlerinde su yüzüne çıktı, adaylar bağışlarının önemli bir miktarını online olarak topladılar (ancak yine de çoğunluk geleneksel yöntemlerle toplandı) ve sanal ortamda önemli derecede varlık gösterdiler ve halk desteği için online topluluklar oluşturdular (ancak yine de kampanyalarının önemli bir kısmını televizyon üzerinden ve ülke çapındaki birebir gezilerle yürüttüler)

Bugün, siyasetin her alanında en revaçta olan araç sosyal web… Facebook, Twitter ve Youtube gibi araçlar okul yönetimlerinden senatoya kadar her seviyede kampanyanın odağı haline geliyor.  Bir kez daha belirtmek gerekirse, danışmanlık firmaları ve konunun ileri gelenleri sosyal medya sitelerinin birebir halk desteği, bağış postaları ve geniş televizyon reklamı bütçeleri gibi pek çok kampanya aracının yerini alacağını söylüyor. Adaylardan birinin sosyal medyada geniş yer alan kampanyaların websiteleri ve e-posta listeleri gibi sadece on yıldan az bir süre önce kampanyaların standart bir parçası haline gelen araçlara bile artık ihtiyacı olmayacağını söylediğini bile duydum. Peki sosyal medya ağlarını kampanyanızda kullanmanın aslı nedir – ve bunlardan en iyi nasıl yararlanabilirsiniz?

Siyasi Kampanyalarda Sosyal Medya Neden Önemli
Pekâlâ, ilk öne şunu belirtelim: sosyal medya siteleri ve araçları siyasi kampanyanız için önemlidir. Halkın büyük bir çoğunluğu tarafından kullanımı gün be gün yayınlaştıkça, daha fazla ve daha fazla seçmen siyasi süreçle bağlantıya geçmek için bu siteleri kullanmaya başlayacak. Bunu siyasi içerikli internetin çoğunluk tarafından takip edilmesiyle ve oy veren halkın çoğunun önemli bir oranının internet kullanmaya başlamasıyla aynı yere bağlayacak olursak, bu çoğunluğun siyasi bilgi ve toplulukları da Net üzerinden aramaları kaçınılmaz.

Aynı şey sosyal ağlar için de geçerli, her geçen gün daha fazla seçmen Facebook gibi siteleri haftalık ve günlük bazda (çoğu insan için bu daha da sık) kullanmaya başladıkça siyasi grupların da türemesi ve insanların kendi gibi düşünen kişilerle bu sitelerin kaynakları vasıtasıyla bağlantıya geçmeye çalışmaları kaçınılmazdı. Sosyal medya siteleri sabit bir oranda popülerleşmeye devam ettikçe, kampanyaların buralarla bağlantı kurmaları ve adayların çok sayıda farklı kampanya faaliyetlerinden kaynak yaratma çabalarına girmeden kazanmalarını sağlayacak bu yöntemle haşır neşir olmaları gerekiyor.

Sosyal Medya Siteleri Ne Değildir…
Sosyal medya siteleri burada kalıcı olduğuna göre, kampanyalar bunları verimli bir şekilde kendi stratejilerine entegre edecek kadar zeki olmalıdırlar. Peki sosyal medya siteleri eski moda kampanya taktiklerinin sonunun bir habercisi mi? Kampanyalar online toplantıları şehir merkezlerinde düzenlenenlere tercih mi etmeliler? Kampanyaların televizyon ve doğrudan posta reklamcılığına ayırdıklarını %80’lik iletişim bütçesini kesmeleri ve bu %80’i sosyal ağlarda varlık göstermek için gerekli tasarım ve bakım çalışmalarına ayırmaları şart mı?

Tüm bu soruların yanıtı: Hayır. Internetin çok daha öncesinde yapmış olduğu gibi, sosyal medya siteleri de siyasi arenayı sonsuza dek değiştirecek, ancak bizim bildiğimiz şekilde siyasetin sonunun habercisi olmayacaklar. Kampanyalar her zaman temel etmenlere bağlı kalmalılar, ve eski taktikleri bir kenara atıp yenilerini benimsemek yerine, sosyal medya kampanyalarını ustaca kampanya planlarının geri kalanıyla entegre etmeliler.TV,radyo, doğrudan posta, basılı malzeme, Internet, e-posta ve sosyal ağları en iyi şekilde entegre eden kampanyalar Facebook ve Twitter gibi araçlardan en iyi geri dönüşleri toplayacak olanlardır.

Kısacası, sadece sosyal medya siteleri ve internete odaklanan kampanyalar muhtemelen başarılı olamayacaklardır. Benzer şekilde, sosyal medyadan uzak duran ve önemli derecede sanal varlık sergileyemeyen kampanyalar da bundan zarar görecektir.

Kampanyanızda Sosyal Medyayı Nasıl Başarılı Bir Şekilde Kullanırsınız
Kampanyanızda sosyal ağ sitelerinden başarılı bir şekilde faydalanmak için, sosyal medya stratejinizin tüm kampanya planınızın bir parçası olması ve kampanya planınızdaki “büyük resme” uyum sağlaması gerekmektedir. Aşağıdaki 5 ipucu siyasi kampanyanızda sosyal ağları etkili bir şekilde kullanmanızda size yardımcı olacaktır:

1.  Silahlarınızı seçin
Günümüzde, binlerce olmasa bile, yüzlerce sosyal ağ sitesi mevcut. Onlarda kampanya çalışanını bu işle meşgul etmeden kaynaklarınızı verimli bir şekilde kullanmak için, en popüler sitelere odaklanın ve buralarda kaliteli bir varlık oluşturun – unutmayın, bu siteler son derece etkileşimlidir, bu nedenle sizin için miktar değil kalite önemli olmalıdır. Kimse asla yeni bir içerik paylaşmayacak veya kişisel ilgi toplamayacak yüzlerce gereksiz sayfa oluşturan bir kampanyayla etkileşime girmek istemez.
Twitter, Facebook, ve LinkedIn gibi siteler iyi bir başlangıçtır, ve çoğu kampanyalar için yeterli derecede sosyal medya varlığı sergileyebilirler.

2.  Tutarlılık Önemlidir
Sosyal ağlardaki varlığınız tüm kampanya iletişiminizle uyum içerisinde olmalıdır. Bu demektir ki renk şemalarınız mümkün olduğunca birbirini tutmalıdır, sesiniz ve tonunuz uyumlu ve kampanya mesajınız da kullandığınız bütün araçlarda aynı olmalıdır.

3.  Mesaj Önemlidir
Mesajdan söz etmişken, kampanya mesajınızın tüm kampanya faaliyetlerinizin odak noktası olduğunu utmayın… online aktiviteler de buna dahil. Mesajın websitenizin, e-postalarınızın ve sosyal ağlardaki varlığınızın tam ortasında ve merkezinde yer aldığından emin olun.

4.  Kilit Nokta İlişki Kurmak
TV, radyo, doğrudan posta ve hatta websitenizden farklı olarak, sosyal ağ siteleri “reklam” değildir.

Facebook’ta kafanıza göre bir sayfa tasarlayıp “kaydet ve unut” şeklinde hareket edemezsiniz. Sosyal medya sitelerinin siyasi kampanyanız için işe yaramasının tek yolu insanlarla bağlantı kurmanızdır. Haber kaynağında paylaşımlar yapmanız, yeni insanlarla bağlantıya geçmeniz, soruları yanıtlamanız ve ilişkiye geçmeniz gerekecektir. Orta ölçekli kampanyaların çoğunda bu iş için bir çalışan görevlendirilmelidir, adayın kendisi değil. Kampanyanızın ölçeğine göre, basın sekreteriniz ya da iletişim ekibinizden bir kişi bu iş için uygun olabilir.

5.  Denge
Denge iletişim çabalarınız için önemlidir. Pek çok aday Twitter ya da Facebook’ta gereğinden fazla zaman harcar ve halkla birebir iletişim kuracağı gezileri, bağış toplama aramalarını ve ufak etkinlikleri geri plana atar. Bazı eski gelenekten gelme adaylar ise sosyal medya sitelerini külfet olarak görürler ve çalışanlarının “online eğlenceyle” vakit harcamalarına izin vermeyi reddederler. İki aşırı uçtan da kaçınmak gerekir – sosyal medya etkileşimini tüm iletişim stratejinizin tamamı değil bir parçası olarak belirlemelisiniz.

Hakkında

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir