HP’nin, “Social Computing Research Group” adlı birimi tarafından gerçekleştirilen araştırma dahiliinde, 3361 konu dahilinde 16.32 milyon twit mesajı incelendi. Araştırma, geçtiğimiz Eylül ve Ekim ayları arasında Twitter’a her 20 saniyede bir atılan tweetlerin değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.
Araştırmacılar, mikroblogda daha fazla paylaşılan, ilgi gören konuların bunları paylaşanların popülerliğinden ya da fazlaca takip edilmelerinden değil, konunun kendisinden kaynaklandığını tespit ettiler. Araştırmaya göre, “trend” kabul edilen konuların yüzde 31’i yeniden tweetlerle oluşuyor. Yeniden tweet edilen konuların yüzde 72’si ise New York Times, CNN gibi medya kaynaklarından geliyor.
Kıdemli HP araştırmacısı Bernardo Huberman’ın başkanlığında yapılan analizlerde, az sayıda konu ve güncel olayın 40 dakikadan daha fazla bir süre mikroblogda, zirvedeki yerini koruyabildiği belirtiliyor. Takip edilen kişilerin, trendlerin oluşumundaki etkilerinin tahminlerden daha az olduğu tespitinin yapıldığı araştırmada, milyonlarca tweet’in incelenmesinin ardından sadece 22 mecranın en çok konuşulan konulara “kaynak” oluşturduğu ifade ediliyor.
Araştırmanın sonucunda, sosyal medyada geniş ölçüde ele alınan konuların, sanılanın aksine sosyal medya kaynaklarından değil, geleneksel medya kanallarından çıktığı belirtiliyor.