Anasayfa » ALINTI » Arama Motoru Pazarlamada Yeni Açılımlar
Arama Motoru Pazarlamada Yeni Açılımlar

Arama Motoru Pazarlamada Yeni Açılımlar

Arama Motoru Pazarlamada Yeni AçılımlarOnline reklam pazarında arama motoruyla bağlantılı ilanlar yılda 35 milyar dolarla en büyük gelir dilimini oluşturuyor. İnsanların çok büyük bir çoğunluğu arama motorlarını bilgiye erişme aracı olarak kullanıyor. Arama sonuçlarına göz atarken bir tüketici olarak ihtiyaç ya da ilgi duyduğumuz konularla bağlantılı birçok cazip teklifin küçük ilanlar olarak ekrana düşmesi işimizi kolaylaştırıyor. Dolayısıyla kendimizi bir anda reklamverenin ürün ya da hizmetlerini incelerken bulabiliyoruz. Arama sonuçlarının yanında bağlantılar şeklinde gelen küçük reklamlar, tüketicinin arama sorgusuyla ilişkili sonuçları ekrana getirdiğinden bu geçiş son derece yumuşak ve kendiliğinden oluyor.

Forrester Research, geçen yıl tüketicinin web etkisi ile yaptığı perakende alış verişlerin hacminin 917 milyar doları bulduğunu öngörüyor. Aynı dönemde B2C ticaretin boyutu ise 155 milyar dolar olarak gerçekleşti. JD Power otomobil satışlarının ABD genelinde bu yıl yüzde 90’ının artık bir bayiye gitmeden internet üzerinden gerçekleşeceği gibi iddialı bir tahminde bulunuyor. Tüm bu gelişmeler SEO (arama motoru optimizasyonu) neden bu kadar hızlı geliştiğini ortaya koyuyor. Pazarlama açısından kurumlara önemli bir avantaj sağlayan bu gelişme, çok kısa bir sürede benimsenip yaygınlaştı. Şimdi ise daha yenilikçi platformlar ve uygulamalar pazarlama anlayışını bir kez daha sarsacak gibi görünüyor. Yeni nesil arama motorları, pazarlamanın gerçek gücünü ortaya koymak için önemli bir fırsat sunuyor.

Pazarda rekabet arttıkça reklam verenler de daha farklı yöntemler deneme ihtiyacı duyuyor. Örneğin, Google Places ve arama izleme gibi gelişmiş arama özelliklerini kendi sistemlerine entegre ederken daha kapsamlı bir anahtar kelime (keywords) portföyü hareket ederken doğal olarak paralı ilanlar için talep ettikleri fiyatı da artırıyorlar. Yapılan bazı araştırmalar Amerika’da 300 binin üzerinde şirketin yerel arama sonuçlarında önde çıkmak amacıyla Google’a kayıt yaptırdığını gösteriyor. Yerel aramalar önümüzdeki dönemde arama bazlı pazarlamanın odak konusu olacak.

Lokasyon hedefli ilanlar, lokasyon bazlı pazarlamanın hızlı bir gelişme göstermesi bekleniyor. Bu gelişmenin B2B pazarlama etrafında yeni açılımlar yaratması kaçınılmaz görünüyor. Arama sonuçları, reklamcılar tarafından her geçen gün daha fazla sayıda unsurla eşleştiriliyor. Örneğin, web bağlantıları, konum bilgisi, telefon numarası, hedef yer ve günün belli bir anı gibi öğelerle birleştirilmesi, kampanyalarda hedefi tutturma arayışlarının yoğunlaştığını gösteriyor.

Mobil aramalar işin bir başka hacimli boyutunu oluşturuyor. Aramaların yüzde 15’inin akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden gerçekleştirildiği biliniyor. SEO açısından Google’un algoritmasındaki son değişiklikler, reklam verenlerin organik arama optimizasyonu ilişkilerinden kaliteli sonuçlar elde etmesine imkan veriyor. Arama bazlı pazarlama hizmetleri, sosyal medyalardaki gelişmelerden de önemli oranda etkileniyor. Facebook’un Like, Google’ın yeni başlattığı +1 inisiyatifi, arama sonuçlarıyla birleştirildiğinde pazarlama yöneticilerine potansiyel müşterileri bulma konusunda geniş bir ufuk açıyor.

Arama motoru işi bugüne kadar Google’un baskın rolüyle serpildi ve gelişti. Ancak ufukta yeni alternatifler var. Örneğin, Microsoft’un Bing ve Yahoo da önemli adımlar atıyor. Özellikle KOBİ tarafında Bing, tıklama oranlarını geçen yıl yüzde 109, Yahoo ise yüzde 123 artırırken, Google’un artış oranı yüzde 32’de kaldı. Bu arada Facebook da bu alanda varlık gösterme çabasında. Kısacası önümüzdeki günlerden itibaren pazarın daha da kızışacağı anlaşılıyor. Sonuçta inişli çıkışlı gelişen ekonomide kazanan yine markalar ve şirketler olacak.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yorum

  1. Bence daha spesifik arama motorları çıkacak, iconfinder.com gibi yada http://www.nehediyealsam.net hediye arama motoru gibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir