Anasayfa » ALINTI » Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi
Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

Mobil Reklamlarda Google – Admob EsintisiAkıllı telefon ve tablet satışlarının hızla yükselişi ile birlikte Mobile Ad uygulamalarını geliştirerek reklamverenlerin kullanımına  sunan ve Adwords’ten farklılaşan Admob mobil reklam uygulamaları hızla kampanyalarda yer almaya başladı.

Yeni çıkan telefonlarda mobil internet erişim oranı %85, dünyada tüm tweetlerin %40’ının mobilden geliyor olması ki geçen sene bu rakam %25 oranındaydı. Türkiye’de mobil aramalarda 2008’den bu yana mobil pazarda %4000 büyüme kaydedildi. Akıllı telefon kullanıcıları günde ortalama 120 dakikayı uygulamalarda geçiriyor.Ofis dışı saatlerde ve hafta sonları mobilden daha fazla arama yapılıyor.  Ortalama bir smart phone kullanıcısı telefonuna  40 aplikasyon indiriyor, bunların tümünü kullanmıyor ya da bazılarını siliyor olsa da ortalama bir kullanıcıdan bahsedildiğinde oldukça iyi bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim aplikasyonlarda çıkan reklam uygulamaları da buna göre bir artış gösteriyor. Aplikasyonlarda kategori bazlı hedefleme yapılabiliyor. Admob üzerinden hedefleme yapılırken aplikasyon kategorisi seçimine gidilebiliyor; örneğin müzik, spor, haber ya da oyun kategorilerinden biri ya da birkaçı hedeflenerek sadece seçilen kategoride reklamın çıkması sağlanabiliyor. Admob’un sunduğu hedeflemeler;

Ülke , şehir ya da bölge hedeflemesi
Operatör ve erişim noktası hedeflemesi (sadece Vodafone kullanıcılarına gösterilsin gibi)
Telefon modeli hedeflemesi (sadece İphone 4 kullanıcılarına gösterilsin gibi)
Üreticiye göre hedefleme (sadece HTC kullanıcılarına gösterilsin gibi)
İşletim sistemine göre hedefleme (sadece androidlerde)
Kanal, yayıncı hedeflemesi (müzik,oyun, spor kategorilerindeki uygulamalar  hedeflenebilir)

Tablet satışlarının bir anda patlamasından sonra biraz da tabletlerden bahsetmekte fayda var. Tabletler tarihte en hızlı satılan cihaz özelliğini alarak önümüzdeki 2 yıl içerisinde taplet satışları PC satışlarının %25’ine erişeceği öngörülüyor. Tabletler gelir seviyesi yüksek, beyaz yakalılar tarafından satın alınıyor ve tablet kullananlar PC kullananlara göre %50 daha fazla online alışveriş yapıyorlar. Tablet dönüşümlerinin PC dönüşümlerine göre göre eşit ya da daha iyi olduğunu görüyoruz.

Admob  mobil reklam uygulamalarında müşterilerine geniş seçenekler de sunuyor; Adwords’ten de bildiğimiz gibi serach text link uygulaması mobil üzerinden de yapılabiliyor; ancak PC ‘dekinden farklı olarak mobil kanalında Admob bize farklı seçenekler de sunuyor;

•    Click To Call : Bir restaurant zincirinin yaptığı click to call uygulamasından sonra  conversion oranının çok yüksek olduğu ve gelen aramalara bakıldığında , masaüstü banner uygulamalarına  göre daha fazla geri dönüş sağladığı görülmüştür.  Tıklama maliyetinin masaüstü uygulamasına göre %67 daha avantajlı olduğu da tespit edilmiştir. Tabiiki bu yurtdışından bir örnek, kampanyalarda kullanıldıkça bizler de sonuçlarını yakından takip edip göreceğiz.

Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

•    Click To Download : Aplikasyonlarda ya da mobil sitelerde çıkan admob uygulamasına tıklandığında, kullanıcı direkt olarak müşterinin aplikasyonunu download edeceği sayfaya yönlendirilir. Aplikasyon download oranını arttırmak isteyen müşteriler için birebir örtüşen bir reklam uygulaması olduğunu söyleyebiliriz.

Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

•    Site Links : Klasik text link reklam uygulamasının altında müşteri istediği ilgili sayfayı link olarak verebiliyor. Örneğin  Marks Spencer uygulamasında indirimde olan ürün grubunun linkini ayrıca veriyor.

Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

•    Location Extension : Şu an bu uygulama Türkiye’de yapılamıyor ancak aldığımız duyumlara göre yakın zamanda bu uygulamayı da yapabiliyor olacağız. Reklamverenin Lokasyon belirtmek istediği noktada kullanılacak bu uygulamada reklamverenin adres bilgisi sağ alandaki harita üzerinde gösteriliyor.

Mobil Reklamlarda Google – Admob Esintisi

Tüm bu uygulamaların dışında ilgi çekici Rich Media uygulamalarını da yapmak mümkün. Rich media uygulamalarını daha sonra inceleyeceğiz.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir