Anasayfa » ALINTI » Artık “Sosyal Medya Sabıka Kaydı” İstenecek!
Artık "Sosyal Medya Sabıka Kaydı" İstenecek!

Artık “Sosyal Medya Sabıka Kaydı” İstenecek!

Artık "Sosyal Medya Sabıka Kaydı" İstenecek!Artık çalışanların aşması gereken bir baraj daha var; sosyal medya sabıka kaydı.

Bir yıl önce açılan Social Intelligence ( Sosyal İstihbarat) adlı şirket, müşterilerinin talep etmesi halinde işçi adaylarının sosyal medya kayıtlarının 7 yıla kadar araştırıyor.

Kişi hakkındaki “sosyal medya sabıkasını” bir dosya haline getiren şirket, bu dosya içerisinee profesyönel ödüllerden, hayırseverlik faaliyetlerine, ırkçı ifadelerden, uyuşturucu kullanımına, açık saçık fotoğraflardan, videolara kadar her şeyi koyuyor.

Şirketin şef yöneticisi Max Drucker, “Bizler detektif değiliz, internette kamuya açık bir şekilde duran bilgileri bir araya getiriyoruz” diyor.

Drucker müşterilerinin bazı bilgilere duyarlı olduğunu ve bu yüzden işe alınma süreci iptal edilen çalışanlar olduğunu söylüyor.

“Mesela Craigslist’te uyuşturucu arayan bir adam ve fotoğraf paylaşım sitesine çıplak pozlarını koyan bir kadının işe alım süreci durduruldu.”

Drucker, Facebook’ta “Burası Amerika, İngilizce için 1 numaraya basmamalıyım” adlı bir gruba üye olan bir çalışanın işe alınmadığını söylüyor.

“Çünkü akıllara bu kişinin İspanyolca ve diğer dillerde konuşanlardan hoşlanmadığı, ırkı mı olduğu soruları geliyor.”

Şirket araştırma yapılan kişilerin federal yasarlal korulan dini, ırkı, evlilik durumu ve engelli olup olmamasıyla ilgili bilgileri toplamıyor.

Başta Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi (EPIC) olmak üzere sivil haklar aktivistleri bu tür araştırmalara karşı çıkıyor.

EPIC Başkanı Marc Rotenberg, “İş yerleri çalışanlarının özel hayatlarında ne yaptığıyla ilgilenmemeli” diyor.

Social Intelligence tarafından toplanan bilgilerin çok büyük bir kısmı Facebook, Twitter, MySpace gibi sosyal mecralardan geliyor. Çalışanların ırkçı ya da nefret dolu sözlerini ise bloglardan, forumlardaki yorumlardan topluyorlar.

Çıplak fotoğraflar ise Flickr, Picasa, Yfrog gibi sitelerden çıkıyor.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir