Anasayfa » ALINTI » Google’a Karşı Kutsal İttifak
Google’a Karşı Kutsal İttifak

Google’a Karşı Kutsal İttifak

Google’a Karşı Kutsal İttifak2007 yılında Microsoft, uzun pazarlıklardan sonra Facebook’un %1,6’sını 240 milyon dolara satın almıştı. Microsoft’un, Facebook’a yaptığı bu yatırım farklı şekillerde yorumlandı. Hisse oranına göre ödenen ücretin yüksek olduğu, ileride Microsoft’un Facebook’un çoğunluk hisselerini alabilmek için bu ücreti ödediği, bunun aslında Facebook reklam satışı için bir ortaklık olduğu şeklinde yorumlar yapılmıştı. Microsoft ve Facebook ortaklığı ise ilk meyvelerini geçen sene vermeye başladı.

Google Docs’a karşı işbirliği

2010 yılı içinde Facebook ve Microsoft tarafından Google Dokümanlar’a rakip olarak Docs adında yeni bir servis sunuldu. Microsoft ve Facebook tarafından ortak yapılan bir geliştirme ile Microsoft Office belgelerinin Facebook üzerinden paylaşılabilmesi ve web üzerinde görüntülenebilmesini sağlayan bu servis ile Microsoft Office dosyalarının Facebook’ta paylaşılabilmesi mümkün hale geldi.

Bing ve Facebook paslaşması

2011 yılı içinde ise Facebook, site içindeki arama sonuçlarına Microsoft arama motoru Bing’in sonuçlarını ekledi. Bing ise ana sayfasını Facebook hesapları ile ilişkilendirdi. Bing sayfasının sağ üst köşesinde Facebook kullanıcımız beliriyor artık. Arama sonuçlarında arkadaşlarınızın Facebook ile beğendikleri siteler üst sıralarda listeleniyor ve o siteyi beğenen arkadaşlarınız da görüntüleniyor. Bu işbirliği sonucu Bing ve Facebook içli dışlı oldular desek abartmış olmayız. Google’ın arama sonuçlarında kişiselleştirmeye gitmesine karşılık Bing arama sonuçlarında kişiselleştirmeyi Facebook hesapları üzerinden yapmaya başladı.

Harita desteği

Diğer bir ortaklık ise harita servislerinde gerçekleşti. Facebook kullanıcıları lokasyon bilgilerini Bing’in haritaları üzerinden işaretliyor. Microsoft arama ve harita servisleri konusunda gerisinde kaldığı Google’ı yakalayabilmek için dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook ile işbirliğini geliştiriyor.

Skype kıyağı

Facebook’un arama ve harita servislerinde Microsoft’a yaptığı jest ise karşılıksız kalmadı. Facebook üzerinden sunulan görüntülü sohbet servisi Microsoft’un 8,5 milyar dolar ödeyerek satın aldığı Skype’ın altyapısını kullanıyor. Facebook bu servis için kendi altyapısını kurmayarak önemli bir maliyetten kurtulmuş oldu.

Stratejik ortaklık

Kağıt üzerinde %1,6 oranında küçük gibi görünen bu ortaklığı aslında çok daha büyük ve stratejik bir ortaklık olarak kabul etmek lazım. Google’ın sosyal ağı olan Google +, Orkut ve Wave’in aksine umut vaat ediyor ve Facebook’un en ciddi rakibi olarak görülüyor. Facebook ve Microsoft’un farklı alanlardaki ortak rakibi olan Google’a karşı iş birliğine gitmesi ise stratejik bir hamle.

Google ve Microsoft arasında birçok alanda devam eden rekabette Microsoft’a yakın duran Facebook’un güç dengelerini hangi oranda değiştireceğini zaman gösterecek.

‘Büyük balık küçük balığı yutar’ kuralının işlediği bu pazarda yaşanılanları merakla izliyoruz.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yorum

  1. facebook’un ms ile muhabbeti kullanıcıyı kötü yönde etkiliyor,
    aramaların bing’in elinde olması bir örnek. Umarım Ms facebook’un güzellikleri (linux, php, cassandra gibi ) özgür yazılım araçlarından faydalanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir