Geçtiğimiz yıl bu zamanlara oranla e-ticaret işlem hacmi %40 büyüme sağlamış. Bu çok büyük bir oran ve artmaya da devam edecektir. Tükiye’de internet kullanımı arttıkça artacak olan bu e-ticaret hacminde farklışaşma artık daha fazla önem taşır hale geliyor. Bu farklılığı sağlamanın yollarından biri de e-ticaret işlemini sosyalleştirmek.
Günlük yaşantımızda alışveriş yaparken birilerinin mutlaka yanımızda olmasını isteriz, alışveriş yaparken danışmadan almamaya özen gösteririz. E-ticareti sosyalleştirirken en fazla yararlanacağımız konu bu olmalı. Kullanıcıları tek başına alışveriş yapıyormuş hissinden kurtarmak.
Evet, her site artık like butonu koyuyor, twitter’da paylaşmamızı sağlıyor fakat burada paylaşılan ürünler beğeniden öteye gidemiyor, anlık olarak aldığımız geribildirimler hala çok yetersiz. Bu nedenle farklı yöntemler izlememiz gerekiyor. Bunların en başında yine Facebook geliyor fakat 2. önemli unsur da mobil.
Bir kaç önerimi sizlerle paylaşmak istiyorum:
Müşterilerinizin Facebook ile sisteminize giriş yapmalarını sağlayın. Bunu sağladığınız zaman hem onun hem de arkadaşlarının aktivitelerini görebileceksiniz. Sisteminiz her profile özel öneriler geliştirmeye başladığı zaman değişimi göreceksiniz.
Facebook ile login olan kullanıcıların online arkadaşlarını görebileceksiniz. Siz göremiyorsanız bile bırakın onlar da görsün, online olan arkadaşlarına ulaşarak soru sorabilsin, paylaşımları için anlık geribildirim alsın. Bu, onları yanlız alışveriş yapıyormuş hissinden kurtaracak, alışverişi tamamlama oranlarını arttıracaktır. (Bu yazıda Facebook Krediler konusuna hiç girmiyorum bile.)
WhatsApp’ veya Blip.me’yi bilmeyen mobil kullanıcı neredeyse yoktur. Mobil uygulamalarınızda kullanıcılar bu servislerde olduğu gibi birbiriyle veya telefon rehberindeki akıllı telefon sahibi kişiler ile iletişime geçebilsin. Bunu yaparken yine kullanıcıyı yanlız alışveriş yapma hissinden kurtarmış olacaksınız. Evet, WhatsApp üzerinden alışveriş sırasında üzerindekini çerekek nasıl olduğunu soran insanlar var ve bu olay e-ticaretin geleceği için çok değerli. Mobil uygulamalarınızı sosyalleştirmek en temel hedefiniz olsun. Uygulamalarınız sosyalleştikçe satışlarınıza olumlu yansımalarını göreceksiniz.
Kullanıcılarınız sırf arkadaşlarına danışabilsin diye sistemler geliştirebilirsiniz, sitenizin bir bölümünde, “arkadaşına sor, dönüş yaptığı zaman satışa devam et” gibi bir seçenek eklenebilir. Dışarıda alışverişe çıktığımız zaman bile aklımızdakilerin hepsini tek seferde alıp gelmiyoruz. Bunu bilerek hareket etmek lazım.
Genel olarak demek istediğim şey şu; gerçek hayattaki alışveriş keyfini kullanıcılara sunabilmeniz çok yararlı olacaktır. İnsanlar gerçek dünyada olduğu gibi online dünyada da birlikte hareket etmeyi her zaman daha çok sever. Birilerine danışarak hareket birlikte bir sonuca varmak her zaman daha cazip gelmiştir. Bu durumu mutlaka değerlendirmek gerekir.
Yeni eticaret modellerinde sosyal medyasıs düşünmek başlarken 1-0 yenilmek anlamında geliyor. Bugün sadece 750 mio facebook kullanıcısı olduğunu düşündüğümüzde eticaretin sosyal medya entegrasyonunun ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.