Anasayfa » ALINTI » Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar
Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar

Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar

Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar Web geliştirme alanında girişimci ruh da giderek büyüyor ve bu girişimci kitlenin internetten gelir elde etme yapısına bakışı, bu alanda beklentileri ve sunumları da geliştiriyor.

Bu konuda kapsamlı bir araştırmayı online pazarlama müdürü olarak çalışan Arda Mendeş, Dijitolog için hazırladı. Bu kapsamda site kurup site yönetmiş, interneti keyif değil iş amaçlı kullanmış kişilere internetten gelir elde etme modellerini soran Mendeş, önemli sonuçlar elde etti. “Amacım, piyasada yetişen ve teknik konulara hakim insanların e-ticarete bakış açılarını görmek, bu konuda projeleri olup olmadığını öğrenmek, bunları gerçekleştirememe sebeplerini saptamaktı” diyen Mendeş, “Araştırmanın bir önemli hedefi de, dijital mecralarda boy gösteren genç neslin tecrübeli ve donanımlı olduğunu kanıtlamaktı” yorumunu yaptı.

Gençler web’in hakimi

Mendeş, araştırmada önemli olan bölümün; web yöneticilerinin yaşları ve sektör içinde faaliyet gösterdikleri zaman dilimi olduğunu belirtti. Buna göre, ‘yaş’ nedeniyle kabul edilmeyen iş başvuruları dikkate alındığında, araştırma Mendeş’in tabiriyle ‘yapılan hatanın büyüklüğünü ölçme’ fırsatı da sundu.

Mendeş, 21 Ağustos’ta başladığı ve 4 Eylül’de tamamladığı araştırmasını 136 farklı web yöneticisinin katılımıyla, oluşturulan anketin doldurulması ile yaptı. “Araştırma öncesinde Türkiye’de iş yapan web yöneticilerinin bilgi ve tecrübelerine kayıtsız bir güven duyuyordum” diyen Mendeş, şu yorumunu da ekledi: “Araştırma sonrasında bu durum; gençliğin, bilginin ve tecrübenin kanıtlanmasıyla, bu bilgi ve birikimin, ‘görüş’ bildirebiliyor olmasıyla içgüdüyü bir gerçek haline getirdi. Genç ve tecrübeli nesil kendini uzmanlaştığı alanlara konumlandırabilirse, Türkiye de adını dijitalde sık sık bahsettirecektir.”

Doğru adımlar kazandırıyorWeb’de Dikkatli Adımlar Para Basar

Gelelim web yöneticileri ve internetten gelir elde etme konusunda araştırmanın sonuçlarına. Araştırmaya katılan web yöneticilerinin yüzde 96′sını erkekler, yüzde 4′ünü ise kadınlar oluşturuyor. Yani bayanların bu konuda da hamle yapması için alan son derece geniş.

“Kaç senedir sektörün içinde yer alıyorlar?” sorusuna verilen yanıtta yüzde 45,64 ile ağırlık 10 yıl ve üstünde. Yüzde 26,45′erlik eşit sonuçlarda ise yıl dağılımı 4-6 yıl ve 7-9 yıl olarak değişiyor. 1-3 yıldır sektörde yer alanların oranı ise yüzde 1,46.

İlginç detaylar, bu işle ilgilenenlerin yaş ortalamasında da ortaya çıkıyor. Buna göre, yüzde 37 ile 19-22 yaş ortalaması ilk sırada. Bunu yüzde 32 ile 23-28 yaş aralığı izliyor. Yüzde 16 ile 17-18 yaşında olanlar da sektörde öne çıkıyor. Bu da internet trendlerine hakim olan gençlerin ilgisini ortaya koyuyor.

Peki bu iş, gelir getiriyor mu? Ankete katılanların yüzde 85′ine göre ‘evet’. Ankete katılan ve internetten gelir elde ettiğini belirtenlerin yüzde 48,69 gibi bir oranı 1-3 yıldır para kazandığını belirtiyor. Yüzde 42,63′lük bir oran ise 4-6 yıldır internetten gelir elde ediyor. Gelir kazanma yöntemlerinde ise yüzde 79 ile ilk sırada, son yılların en popüler yöntemi Adsense var. Yüzde 33 ile satış ortaklığı, yüzde 25 ile danışmanlık bunu izliyor.

Çağrı merkezlerine ve geri dönüşlere dikkat

Bu aşamaya kadar, Türkiye’deki web yöneticilerinin genel karakterlerini gözlemledik. Bu aşamadan sonra, web yöneticileri ve e-ticarete bakışlarına geçiyoruz.

Web yöneticilerinin yüzde 90′ına göre e-ticaret güvenli bir yapı. E-ticarete bu kadar güvenen web yöneticilerinin yüzde 35′lik bölümü ayda 1 kez internetten alışveriş yaparken, satın aldıkları ürünlerin yüzde 20′lik dilimi de 300 TL ve üstünde değere sahip.

Web yöneticilerinin aldıklar ürünlerin yüzde 20′lik dilimini elektronik ürünler oluşturuyor. Web yöneticilerine, ‘Türkiye’de faaliyet gösteren e-ticaret siteleri hakkında düşünceleri’ sorulduğunda, yüzde 58′lik bölümün yanıtı net: Doğru siteler tercih edildiği zaman sorun olmuyor, herşey olması gerektiği gibi işliyor. Buna karşılık, yüzde 24′lük bölüm ise doğru siteleri tercih etseler bile eksik kalan birşeylerin mutlaka olduğu kanısında. Yüzde 18′lik bir bölüm bu sitelerin kullanılabilirlik seviyelerinin artırılması gerektiğine işaret ederken, zaman zaman sıradan bir sipariş verme işleminin bile karışık olabildiğine dikkat çekiyor.Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar

E-ticaret döngüsü içinde karşılaşılan sorunların başında, yüzde 49 ile ürün teslimatının belirlenen süreden daha geç olması geliyor. Yüzde 33′lük bir bölüm, e-posta ile geri dönüşlerin geç yapıldığını belirtirken, yüzde 29′luk bir oranda ‘çağrı merkezlerinde bilgili kişiler çalışmıyor, sorunlar çözülmüyor’ eleştirisi geliyor. Yanıtların yüzde 28′i de çağrı merkezlerinde yeterince ilgi gösterilmediği şikayetinde bulunuyor. Yetersiz açıklama ve görsel öğeler yüzünden kullanışsız ürün satın almak, alınan ürünün kusurlu olarak ulaşması gibi sorunlar da birden fazla seçeneğin işaretlendiği bu soruda öne çıkan sonuçlar.

Doğru adımı atan kazanıyor

Ankete katılan web yöneticilerinin yüzde 80′i e-ticaret yapmayı düşünüyor. Hatta ankete katılanların yüzde 14′ü e-ticaret alanında faaliyete geçmiş bile.

Bu hamleyi yapanlar, başarılı olma sebeplerini; özgün bir proje olmasına, sponsorların gerekli yatırımları yapması ile piyasaya güçlü bir biçimle girmiş olmalarına ve atılması gereken stratejik adımları, doğru zamanda doğru yerde atıp, ‘tek başına başarmalarına’ dayandırıyor. Madalyonun diğer tarafında, başarısız olanlar da var. Onların bu konudaki gerekçeleri ise gerekli adımları doğru zamanda atamamak, piyasanın büyükleri ile rekabet edememek ve çalışmayla yeterince ilgilenememek şeklinde sıralanıyor.

Sonuç olarak, ankete katılanlara Türkiye ve e-ticaret hakkındaki düşünceleri sorulduğunda, yüzde 59 gibi yüksek bir orana göre Türkiye’de e-ticaret giderek büyüyen bir pazar haline geliyor. Ama yüzde 30′luk bir kesime göre Türkiye’de henüz e-ticaret yılı yaşanmadı.

Bu yorumu desteklercesine, yüzde 24′lük kesim Türkiye için e-ticaret giderek büyüyen bir pazar olsa bile, henüz çok küçük bir hacme sahip olduğu yorumunu yapıyor. Bu yorumun devamı niteliğinde, yüzde 23′lük bir kesim Türkiye’nin e-ticaret için zamana ihtiyacı olduğu kanısında. Yüzde 12′lik bir kesime göre de Türkiye’de e-ticaret tekelleşmiş durumda. Yüzde 7′lik bir yorum oranı ise Türkiye’de e-ticaretin rayına oturduğunu ve bu şekilde gideceğini belirtiyor.

Girişimcilere destek gerek

Arda Mendeş’e göre Türkiye’de e-ticaret alanında büyük bir potansiyel var, ama bu potansiyelin ortaya çıkması için herkesin üstüne düşen görevleri yerine getirmesi gerek. Mendeş, araştırma sonuçlarıyla ilgili şu yorumu yapıyor:

“Bu potansiyelin geliştirilmesi için herkes üstüne düşen görevi yerine getirmeli. Özellikle 17-22 yaş arasındaki web yöneticileri doğru adımları doğru zamanda atmalı, en azından eğitimlerine istedikleri alanda devam etmeliler. Diğer yandan, “büyük” olarak nitelendirilen kişiler de bu potansiyele el uzatmalı.”

Son olarak sizi konu üzerine tasarlanan bir infografikle başbaşa bırakalım. Dilerseniz infografiği sağ tıkla masaüstüne kaydedebilir ve daha büyük halini görebilirsiniz.

Web’de Dikkatli Adımlar Para Basar

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.