Anasayfa » ALINTI » comScore 2011 Sosyal Medya Raporu
comScore 2011 Sosyal Medya Raporu

comScore 2011 Sosyal Medya Raporu

comScore 2011 Sosyal Medya RaporuRaporun sonuçlarına sırasıyla değinirsek, online olduğumuzda ilk yaptığımız iş sosyal ağlara giriş yapmak. Ekim 2011′de internete bağlı geçirdiğimiz her 5 dakikanın yaklaşık 1 dakikasını sosyal ağ iletişimine harcamışız ve comScore’un inceleme alanı olan 15 yaş üstü internet kullanıcı sayısı 1,2 milyara ulaşmış. Sosyal ağ siteleri internet kullanıcılarının sayısı yaklaşık 1 milyar kişiye ulaşmış.

Facebook’a, Ekim 2011′de dünya çapında kullanıcıların yüzde 55′i ulaşmış. İnternette geçirilen her 7 dakikanın 1 dakikası Facebook’a harcanırken, sosyal ağ iletişimine ayrılan sürede bu oran, yüzde 25′e çıktı.

Twitter liderliğinde ilerleyen mikrobloglar ise sosyal ağ iletişiminde belirgin bir yükseliş gösteriyor. Geride bıraktığımız yılda yüzde 59 büyüyen Twitter, Ekim 2011′de dünya genelinde her 10 internet kullanıcısından birine ulaşmayı başarmış.

Raporda, Facebook ve Twitter’ın ardından sıralama, yıllık büyümesi ise yüzde 181 olan Sina Weibo‘ya geçiyor ve Ekim ayında dünyanın en büyük 10. sosyal ağı konumuna yükseliyor. Giderek popülerleşen Tumblr ise yüzde 172 büyüme ile Sina Webio’yu 2 sıra geriden takip ediyor. Etkileşim bakımından ise Rus sosyal ağ sitesi Odnoklassniki Facebook’un hemen ardından geliyor.

Google+’ın bu raporda akıbeti ne oldu? Ya da ne olacak? Facebook’un sosyal ağ kullanımına yaptığı olumlu etkiler Google+’ın çok kısa sürede 25 milyon kullanıcıya ulaşmasını sağlamış.  Sosyal ağ sitelerinin kullanıcı sayılarına ulaşmada zaman kavramını ele alırsak; Facebook ilk 25 milyon kullanıcı kazanmak için yaklaşık 35 aylık bir zaman geçirmiş. Twitter da Facebook’a benzer bir büyüme yakalarken, MySpace 25 milyon üyeye 23 ayda, Google+ ise 1 aydan kısa bir sürede ulaşmış.

comScore 2011 Sosyal Medya Raporu’nun bir diğer sonucu da; gençlerin sosyal ağlarda ortalama kaç saat süre ile vakit harcadıklarını gösteriyor. 15-24 yaş arasındaki gençler, internettin en etkileşimli kitlesi olarak gösteriliyor comScore tarafından. Gençler Ekim 2011′de sosyal ağlarda ziyaretçi başına ortalama 8 saat geçirmiş. Diğer yandan 55 yaş üstü, sosyal ağ kullanımında  en hızlı büyüyen kitle olmuş. Sosyal ağlarda Temmuz 2010 – Ekim 2011 arasında bu kitlenin yaygınlığı yüzde 10′dan yüzde 80′e çıkmış. Anlaşılan, ailede sadece yeni nesilden ziyade ebeveynler de interneti benimsemiş ve sosyal ağlarda kendine yer edinmeye başlamış.

Rapor, sosyal ağlara sadece bilgisayardan bağlanan kullanıcıları değil, mobil kullanıcıları da sonuçlarına eklemiş. ABD’de akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 64′ü sosyal ağ sitelerine bağlanırken, her 5 kullanıcıdan 2′si hemen her gün sosyal ağ sitelerine gitmiş.  EU5 ülkelerinde (Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya) akıllı telefonlardan sosyal ağlara bağlanma oranı yüzde 45 olmuş. Her 4 kişiden biri her gün cepten sosyal ağlara bağlanır oldu.

Raporun ülke yansımalarından elde edilen sonuçlar ise bir hayli şaşırtıcı… Ekim 2011′de, incelenen 43 pazarın 41′inde kullanıcıların yüzde 85′i sosyal ağları ziyaret etmiş. Ziyaretçi başına sosyal ağlara ayrılan vakit sıralamasında İsrail ilk sırada gelirken, Türkiye 4. sırayı aldı. İsrail’in sürpriz şekilde sıralamada yer alması şaşırtmış olabilir. Kullanıcı sayısı bakımından İsrail, Türkiye’nin gerisinde dursa da, sosyal ağlarda geçirilen süre bakımından İsrail birinciliğe oturdu.

Raporun diğer bir sonucu da, Facebook kullanıcılarının yüzde 80,2′si, Twitter kullanıcılarının yüzde 80′i, Windows Live kullanıcılarının yüzde 90,9′u, Linkedin kullanıcılarının yüzde 61,8′i ABD dışında yer alıyor.

Rapor açıkça diyor ki; ‘dijital yerliler’ ile gelenekselciler arasında artık bir ciddi kuşak farklılıklarından söz etmek mümkün değil. Dijitale doğanlar, kendilerini bu ortama adapte etmede zorlanmadan her 5 dakikasının 1 dakikasını sosyal ağlara harcayabiliyor.

comScore 2011 Sosyal Medya Raporu’nun ayrıntılarını grafik olarak incelemek istiyorsanız buyurun…

comScore 2011 Sosyal Medya Raporu

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir