Anasayfa » ALINTI » Felaket ve Acil Durumlarda Sosyal Medyanın Kullanımı
Felaket ve Acil Durumlarda Sosyal Medyanın Kullanımı

Felaket ve Acil Durumlarda Sosyal Medyanın Kullanımı

Felaket ve Acil Durumlarda Sosyal Medyanın KullanımıSosyal medya kullanımı, bir yandan insanların düşüncelerini paylaştığı ve dünyada gelişen olaylara tepki gösterdiği bir ortam olarak yaygınlaşırken diğer yandan iletişim için acil durumlarda ya da felaketler karşısında hayati önem arz eden bir ağ olma yolunda hızla değişiyor.

Devlet kuruluşlarından sivil toplum örgütlerine kadar sosyal medya çerçevesi içinde yer alan birçok insan onu bir acil durumlarda kullanılabilecek bir koz olarak görüyor. Meclis Araştırma Kurulu’nun 2011 yılında yaptığı bir araştırmaya göre sosyal medya acil durumlarda iki şekilde kullanılabilir:

1) Pasif olarak sadece bilgi yaymak ve kullanıcı tepkilerini görmek için.

2) Daha sistemli bir acil durum yönetim aracı olarak.

Peki, bunlar nasıl olacak? Şimdiye kadar acil durumlarda sosyal medya nasıl kullanıldı?

Devlet Kuruluşları ve Sivil Toplum Örgütleri

Örnekler için çok uzağa gitmeye gerek yok. Kısa süre önce Dallas Fort Worth Kızıl Haçı ve Dallas Fort Worth Uluslararası Havaalanı, kasırga sırasında alınması gereken güvenlik önlemleri hakkında bilgileri ve uçuşların durumları ile ilgili güncellemeleri Twitter yoluyla paylaşmıştı. Dallaslı yetkililerin sosyal medyayı sadece genel bilgi paylaşımı yerine vatandaşları uyarmak için de kullanması bu başlık altında değerlendirilebilir.

Felaket ve Acil Durumlarda Sosyal Medyanın KullanımıAma halkı sosyal medya üzerinden “uyarmak” ve “harekete geçmelerini” sağlamak hala emekleme aşamasında, çünkü herkesin aynı anda haberdar olması çok güç.

Diğer devlet kuruluşlarının da sosyal medya hesaplarını nasıl kullanacakları henüz netlik kazanmamış durumda. Örneğin Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Facebook sayfasında, “Bu sayfa deneme ve araştırma amaçlı kurulmuş olup, güncellemeler her zaman durum hakkında kesin bilgiler içermiyor olabilir.” deniyor.

Yine de başlıkta “deneme” ve “araştırma” kelimeleri geçmesine rağmen sayfanın 125,000 takipçisi var. Bu da bize insanların böylesine büyük devlet kuruluşlarını takip etme eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Peki devlet kuruluşları ve sivil toplum örgütleri henüz sosyal medyayı tam olarak kullanmaya hazır değil? Çünkü sosyal medya çoğu kişi tarafından kullanılıyor olsa da acil durumlarda ve felaketlerde sosyal medya hesaplarını anında güncellemek fazladan zaman ve gayret gerektiriyor. Ayrıca sosyal medya kullanıcılarının %74’ü kuruluşlardan 1 saat içinde yardım çağrılarına cevap verilmesini bekliyor.

Bütün bunlara rağmen sosyal medya hala kullanılabilir, o yüzden göz ardı etmemekte yarar var. Örneğin Kızıl Haç türünün ilk örneği bir sosyal medya takip platformu kurarak insanların felaketler sırasında yapılması gerekenlerle ilgili bilgilendirmeye başladı. Kasırga Merkezi henüz Facebook sayfasını bir acil durum masası olarak kullanmasa da ileride sayfanın kullanım amacının değişmeyeceğini kimse iddia edemez.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.