Amaç belli idi. Yeni insanları kendi sosyal iletişim ağlarına çekmek ve kendi komünitesini oluşturmak. Ancak zamanla Facebook ve Twitter büyük birer reklam mecrasına dönüştü. Kimi reklam yapan firmalar bu rüzgarı hissetti ve önlemini erkenden alıp yola koyuldu. Kimisi ise halen ne yapacağının farkında değil. Bu şuna benzer biliyor musunuz;
Araba firmalarının bir çok galerileri vardır. Her yerde görebilirsiniz. Ancak araba ile ilgilenmiyorsanız size gezmesi cazip gelmez. Oysaki çokta benimsemediğim bir yöntem olsa da sokakta arabanızı sergiler ve insanlara küçük hediyeler verirseniz yeni müşterilere ulaşmanız da daha olasıdır. Yakın bir gelecekte herkesin çok daha fazla söyleyecek sözü olacak. Bu yüzden Facebook ve Twitter gibi platformları bir günlük gibi kullanacağımız zamanlar da yakındır. Çoğu insan o gün yaşadıklarını bu platformlara karakter sınırlamasına takılmadan aktarabilecek ve paylaşacak. Hatta bu platformlarda şimdiden başlayan sivil toplum örgütlenmeleri ve insanların gerek kendi muhitlerinde ki insanlarla gerekse aynı zevkleri paylaştıkları insanlarla daha aktif bir iletişime geçecekleri de muhakkak.
Ve tabiki önümüzdeki 1 ,2 yıl içerisinde yeni mecralar da türetilecek. Yalnız kolay arayüzleri olan ve kullanım rahatlığı sağlayan platformlar tutunacak. Örneğin yeni çıkan Pinterest ‘ in tutulma olasılığı son derece zayıf özellikle ülkemizde. Biz samimiyeti seviyoruz. Bu reklamda da alışverişte de sosyal medyada da böyle. Bu yüzden sanatçılar ve sporcular çoğu zaman takipçilerine birinci ağızdan mesaj vermeyi tercih ediyorlar. Yakın bir gelecekte ise bu tip platformların özellikle daha fazla para kazandıracağı da aşikar. Neden takip edilen biri iseniz sayfanıza reklam almayasanız.?
Sosyal medya bir nehir gibi. Bazen akacağı yeri bulamasa da bir şekilde kendi mecrasını yaratıyor.