Psikologlar, sızıntı adını verdikleri, kişinin farkında olmadan söyledikleri bazı cümlelerde arar gerçeği.
Bugün ise sosyal medya hesapları birisini tanımanın en iyi yöntemleri arasında sayılabilir. Bireyin kontrollü olarak kendini ifade ettiği görüşünü savunanlar hemen bu yaklaşıma karşı çıkar. Fakat bu durum insanın tüm davranışlarında var olan bir gerçektir.
Burada izlenmesi gereken yol, kişilerin kelimeleri ile anlamlar arasında doğru bağları kurmaktır. Bu bazen sosyal CRM alanına girer bazen ise sadece bir kişinin hayatını çözümleme çabasına. İnsan Kaynakları artık en çok sosyal medya hesaplarına güvenebilir. Çünkü CV’ler yalan söyler. Kişinin Twitter hesabında sektörünüze dair bir görüşü karar vermenizi etkiler.
Markalar kişilerin bekar mı evli mi olduğunu çözümleme arayışlarına girebilir. Sonra bu çözümlemeden davranış analizlerine ve gelecek hipotezlerine ulaşabilir. En depresif gün pazarteside kadınları ne mutlu eder? Maç olan gün erkekler nasıl bir gün geçirir?
Gençlerin aşk acısında en çok hangi kelimeleri kullandığını bilmek, onlara yaklaşırken aynı dili kullanmayı sağlayabilir. Kadınların doğum sonrası süreçteki ruh halleri çok sayıda ipucu verebilir.
Sevgili, dost veya arkadaş olarak hedeflediğiniz kişinin sabıka kaydı gibidir sosyal medya. Yeterki ne aradığınızı iyi bilin.
Tüm bu verileri analiz ederken işin içine çok fazla karmaşanın girdiğini söyleyenlere verilecek en önemli cevap, insan doğasının karmaşık olduğudur. Erişilmek istenen sonuç hiçbir zaman yüzde yüz gerçeklik içermez.
Fikir verir, ilham verir, bakış açısı sağlar…
Şimdi çöpü dökelim ve Tweet yazalım. Hayata iz bırakmaya devam edelim…