Öncelikle topluma karşı duyarlı bir şirket olun, iyi günde de kötü günde de orada olduğunuzu hissettirin. Kamuoyundaki yüksek itibarınız kriz dönemlerinde destek görmenizi sağlar.
Medya ile ilişkilerinizi sıcak tutun. Normal zamanlarda, medya ile olan ilişkileriniz, açık ve içten olursa, kriz zamanlarında medya size daha anlayışlı davranacaktır. Bunun sosyal ağlardaki yansıması da o oranda iyi olacaktır.
Basın, çalışanlarınız, müşterileriniz ve tedarikçileriniz ile olan ilişkilerinizde doğru ve güvenilir olun, profesyonelce davranın. Onlar da kriz anında daha anlayışlı olacak ve size yardım edeceklerdir. Sosyal ağlarda bu kişiler sizin gönüllü temsilcileriniz durumuna geçecek, düşene bir tekme de onlar vurmak yerine elinizden tutup kalkmanıza yardımcı olacaklardır.
Teknik altyapı problemlerini en aza indirmek için, bilgisayar ve diğer sistemlerinizi devamlı güncelleyin. En olmadık zamanda, en beklenmedik şekilde, kriz ortasında bir sistem yenilemesi, bir bakım – onarım gerekliliği olduğunu düşünün! Ne kadar kötü olurdu.
Yaklaşan krizin uyarı işaretlerine karşı uyanık olun. Göz ardı etmek yerine, onları daha büyüyerek krize dönüşmeden çözmeye çalışın. Birkaç kişi olumsuz yorum yapmış, birkaç kişi mesaj göndermiş görmezden gelirsek vaz geçerler. Birkaç kişi şikayet etmiş ciddiye almayalım unutulsun gibi düşünceler içine girmek daha sakıncalıdır. O birkaç kişi birkaç bin kişiye dönüşebilir ve binlerle ifade edilen rakamları yönetmek birkaç kişiyi yönetmekten daha zordur.
Mutlaka bütün önemli konumlar için terfi planlaması yapın. Önemli bir pozisyonun aniden boşalması durumunda, yerini dolduracak biri olması gerekir. Ekibinizi planlarken kimlerin alternatifi kim olur iyi değerlendirin. Kriz anında gemiden ayrılan kaptan yerine yeni kaptanın kim olacağı belli olmazsa o zaman gemi içinde çıkan belirsizlik ortamı tüm krizi belirsizliğe sürükler.
Ahlaki ve yasal zorunluluklardan kaçınmayı denemeyin bile. Böyle bir durumun ortaya çıkarılması ile doğabilecek krizin ne boyutta olabileceğini önceden kestiremezsiniz.