Türkçesi, web sitenizdeki sayfaları sosyal ağ içine entegre edebiliyorsunuz ve bu sayfalar diğer ağ nesneleri gibi profil linklerine ve güncelleyebilme özelliklerine sahip oluyorlar. Bu açıklamayı biraz açalım…
Web sitenizde belli bir içerik var ve her bir içeriğin bir sayfası var. Bu sayfaların her birini bir nesne olarak Facebook’a tanımlayabiliyorsunuz. Böylelikle bu nesnelerle Facebook’taki insanları etkileşime geçirme imkanınız doğuyor.
Örneğin, bir e-ticaret sitesisiniz ve her bir ürününüz için bir sayfanız var. Bu ürünlerin her birisini bir nesne gibi düşünelim ve Facebook kullanıcılarıyla etkileşime geçmelerine imkan tanıyalım. Facebook’taki insanların bu nesnelerle daha önce etkileşime geçmeleri için tek yöntem Like butonuydu. 2011′in son aylarında düzenlenen f8′de açıklanan yenilik ile birlikte artık kendi aksiyonlarınızı kullanabiliyorsunuz. Yani insanlar ile nesneler arasındaki bağlantı dilerseniz “Satın alma”, “İsteme”, “Sahip olma” gibi aksiyonlar olabiliyor.
Bu aksiyonlar, insanların ürünler üzerindeki gerçek etkileşimi çok daha net gösteriyor. Önceleri e-ticaret sitesindeki bir ürünü sadece “beğenebiliyorken”, artık “satın alabiliyoruz”. Bu aksiyonun en önemli özelliği de, tabi ki Facebook’ta arkadaşlarımızla paylaşabilmemiz. Ben bir e-ticaret sitesinden ürün aldığımda “Mert X.com’dan Y satın aldı” haberi oluşturuyorum ve arkadaşlarım bu haberi görüyor. Bu noktada ağızdan ağıza pazarlama devreye giriyor.
Bu konsepti uygulayarak harika sosyal ticaret konseptleri oluşturan siteler var. Bu sitelerden ikisini mercek altına aldım, Fab.com ve Lyst.com.
Fab.com
Fab.com, farklı tasarıma sahip ürünlerin satışını yapan bir e-ticaret sitesi. Yeni Open Graph lansmanı yapıldığından beri en başarılı entegrasyona imza atan sitelerden birisi. Fab.com kullanıcılarının sitelerinde aldıkları aksiyonları Facebook’ta paylaşıyor ve bu paylaşımı yapan kişilerin arkadaşlarına ulaşarak onların da sitelerine gelmesini sağlıyor.
Fab, ayrıca sitesinde bir Live Feed yani canlı besleme/akış sayfası bulunduruyor. Bu sayfa üzerinden hangi arkadaşlarımız veya diğer Fab.com kullanıcıları neyi favorilerine eklemiş, neyi satın almış anlık olarak izleyebiliyoruz.
Facebook Geliştirici Blogunda yayınlanan Early Success Stories: Shopping, Fahsion and Open Graphbaşlıklı yazıda Fab.com’un başarısı rakamlarla özetlenmiş. Ocak ayında yayına aldıkları entegrasyonun ardından kullanıcı sayıları 1.8 milyondan 4.5 milyona çıktı. Ayrıca, Facebook’tan günlük olarak gelen trafikleri %20-40 oranında arttı. CNNMoney’de çıkan yazıda Fab.com CEO’su da Facebook’la yaptıkları bu çalışmanın çok başarılı olduğunu belirtiyor (bkz Startup Fab says thanks, Facebook!)
Lyst.com
Lyst.com ise e-ticaret sitelerinde bulunan ürünleri listeleyen ve kullanıcılarına sunan bir site. Oldukça yalın bir tasarıma sahip olan sitenin Open Graph entegrasyonu da oldukça başarılı. Sitenin sistemi içinde farklı listeleri takip edebiliyorsunuz. Misal arkadaşlarınızın listelerine ekledikleri ürünleri görebiliyorken, farklı koleksiyonları da ‘takip etme’ fırsatınız oluyor. Böylelikle arkadaşlarınızın ve beğendiğiniz koleksiyonların ürünlerini sadece görüntülüyor oluyorsunuz. Özellikle Facebook ile giriş yaparak siteyi kullandığınız takdirde ve sonrasında siteye tekrar giriş yaptığınızda doğrudan tüm seçenekleriniz geçerli halde siteyi yeniden açıyorsunuz. Kısacası site sizi her seferinde size özel tasarımıyla karşılıyor.
Geliştirici sayfasındaki aynı blog haberine göre Lyst.com bu entegrasyondan sonra üye kitlesini iki katına çıkardı ve trafiğini iki katından fazla arttırdı. Ayrıca Facebook’tan gelen kullanıcıların diğer kaynaklardan gelen kullanıcılara göre sitede %50′den daha fazla kaldıklarını gözlemlediler.
Alışverişin doğasında bulunan arkadaşlarla birlikte satın alma, onlara satın aldıklarımızı gösterme güdümüz e-ticaret dünyasında bu şekilde çok daha ölçeklenebilir bir şekilde hayata geçmiş oluyor. Ayrıca entegrasyon ne kadar etkin olursa, kullanıcının siteye girişi, kullanımı o kadar kolaylaşıyor. Kullanıcı siteye girerken de siteyi kullanırken de herhangi bir ekstra işlem yapmıyor, arkadaşlarıyla birlikte alışveriş yapmanın keyfini çıkarıyor. Artık internet ‘insanlar’ etrafında inşa ediliyor ve şirketlerin, markaların, sitelerin de bu yeni trende ayak uydurarak işlerini ‘insanlar’ etrafında kurmaları gerekiyor. Bunun farkına varan siteler, çoktan bir adım öne geçmiş durumda bile.