Ülkemizde hızla yayılan ve gelişen bu iletişim aracını, ülke dışında nasıl kullanabiliriz diye sorusu sorulduğunda karşımıza bazı önemli maddeler çıkmaktadır.
Tanıtmak istediğimiz işletmenin, ürünün, belki de fikrimizi ortaya koymak istediğimizde, sosyal medya aracınızı uluslararası düşündüğümüzde hiç şüphesiz ki DİL çok önem teşkil ediyor.
Hedef alınan ülke, kitle,strateji den ziyade ülkeye özgü dil biçimlerimizi iyi ayarlamamız gerekmektedir.Her işletmede olduğu gibi sosyal medyada da “ Global düşünüp, Yerel uygulama” terimini en iyi şekilde belirlememiz faydalı olacaktır.
Ülkemiz ve bir çok ülkede Facebook, Twitter,Linkedin kanalları çok yaygındır. Ancak, Orkut ( Brezilya), Badoo ( Ingiltere ve Avrupa ülkeleri),Bebo (Irlanda), Passado (Fransa,Ispanya,Almanya), Qzone (Çin)..vb. bir çok sosyal medya ağları facebook ve twitterden daha populerdir. Hedef alınan ülke/ülkeler in sosyal medya ağlarının temel özellikleri, amaçları ,istatistik raporları iyi kavrandıkdan sonra açılacak hesapların ülke dillerinde olması, reklamların ise ülke kültürüne ve alışkanlıklarına yakın olması kaçınılmazdır.
Örnek olarak, Brezilyalılar sosyal medyayı günlük 4-8 saat arasında zaman ayırmaları ile dünyadaki en fazla sosyal medya kullanımlıları arasındadır. %80 I erkek olup 25 yaşın altındaki yaş ortalaması ile “Orkut” kullanıcıları belirlenmiştir. Bu örnek baz alınarak, girişimde bulunmak istediğiniz Pazar, hedef kitlesi, amaç iyi belirlenerek yapılacak sosyal medya, PR çalışmalarında istatistik raporlar önemlidir.
Girmek istediğiniz Pazarda, web sitenizi /blog/social medya araçlarınızda dikkat edilmesi unsurlardan biri ise tek düze olunmaması gerekmektedir. Tek bir dilde, tasarımda,sipariş işlemlerinde kullanılan araçlar ülkelere göre değişmektedir. Örnek olarak, kuracağınız web sitesi İnglizce olarak yapmanız sadece USA, UK, Avusturalya faydalanacaktır ancak aynı dili kullanan bu 3 ülkedeki ticari kültür farklılığı, ödeme farklılıkları tarafınızda olumsuz etki bıraktıracaktır.
Aynı durum Avrupa ülkeleri içinde geçerlidir. Bu durumda, yapılacak web sitelerinde, tasarım, dil, kampanyalar,ifadeler ülkelere göre iyi belirlenip faaliyete geçebilmektir.Bugün, Nike, Coco Cola,McDonalds, Avon gibi büyük firmalar ülkelere göre ayrı pazarlama , kampanya , PR çalışmaları yapmaktadır.
Hedeflenen ülke, dil, strateji unsurların yanı sıra o ülkelerin sosyal medya’ yı kullanım zamanlarıda önemli unsur taşımaktadır. Bir çok insanlar sosyal medyayı sabahları işe giderken, öğle yemek araları, akşam mesai bitimi yolda kullanmaktadırlar. Örnek olarak, Asyadaki bir çok insan sosyal medyayı yollarda kullanmaktadır. Bu durumda yapacağınız kampanyalar,PR çalışmaları mobile application sağlamada önem taşımaktadır. Bazı ülkelerin sosyal medya aracı olarak blog siteleri daha populerdir, Avusturalya ve Brezilya blog tercih eden ülkelerdendir.
Uluslararası Sosyal Medya kullanımında,Ülkelerin düşünüş yapısı, kültürü, ve kullandığı sosyal ağlar iyi bir yol haritası ile başarıya erişilmesi kaçınılmazdır.Iyi analiz edilmiş bir Pazar doğru profillendiğinde size pozitif çıktılar verebilir.