Anasayfa » ALINTI » Doğru İçeriklendirme Önerileri #1
Doğru İçeriklendirme Önerileri #1

Doğru İçeriklendirme Önerileri #1

Doğru İçeriklendirme Önerileri #1Bu mecraları sadece paylaşım yapıp havadan takipçi kazanmak ve hiç bir maliyet külfeti getirmeden kazanca dönüştüreceğiniz alanlar olarak görmemelisiniz.Her gün gelişmeye ve fonksiyonları artmaya başlasa da hangi platformun size nereye kadar işlevsellik kattığını, erişim ve kontrol verdiğini ve en önemlisi de işinize nasıl yarayacağını bilmek size daima verimli bir sosyal medya paylaşımı süreci sağlayacaktır.

Her zaman için farklı sosyal medya araçları için farklı içeriklerin oluşturulması gerektiğini savunmuşumdur. Mesela Facebook’un sağladığı gelişmiş ‘duvar’ fonksiyonlarının iyi bir değerlendirme ve içerik planlaması ile bütünüyle olmasa bile yüksek verimle kullanılmasının taraftarıyım.

Facebook, herhangi bir sayfanın içerik editörüne durum güncellemesi, fotoğraf yada video yüklemesi, etkinlik düzenlemesi ve soru sorması için gerekli izinleri sağlıyor. Bunun yanında geçmişe yönelik bilgileri zaman tüneline yerleştirebileceğiniz ‘kilometre taşı’ isimli bölüm de yer alıyor.

Durum güncellemeleri, Facebook sayfalarının vazgeçilmezleridir. Şirkete, kuruma, topluluğa yada bağlantılı olduğu web sitesine veya organizasyona dair tüm gelişmeler, bu sosyal medya aracında ‘durum güncelleme’ bölümünün varlığı sayesinde paylaşılır. Yapıştırılan bir linkin açıklaması, durum çubuğunun altında ön izlemeli bir hal alır. Benzer şekilde YouTube yada DailyMotion videolarının da ön izlemeleri aynı yerde beliriyor.

 

Durum güncellemesi yapılırken yapılan en büyük yanlışların başında sadece link yapıştırıp ön izlemesiyle birlikte bırakılmış yada daha kötü haliyle ön izlemesiz paylaşımlar, deforme edilmiş cümleler ve sayfanın amacı ile örtüşmeyen paylaşım hedefleri geliyor. Özellikle bir ürün yada hizmete yönelik bir blog sayfasına yada web sitesine bağlantı verilirken hizmetin yada ürünün öne çıkarlan özelliklerinin bir özeti de Facebook duvarında mutlaka yer almalı. Böylece sayfanızı takip eden insanlara, verdiğiniz bağlantıda yazılanlardan daha fazlasının varolduğu izlenimini kazandırırsınız. Fakat bu paylaşımları yaparken, blogunuzdan yada web sitenizden içerik almıyorsanız (kaldı ki burada editörden geçmiş profesyonel görünümlü bir içerik oluşturduğunuzu varsayıyorum) iletişim üslubunuzun dikkat çekici ve samimi olmasına, Türkçe dilini düzgün kullanmaya ve bunun yanında devrik cümlelere yer veriyorsanız bile muallakta kalan yerler bırakmamaya özen göstermeniz gerektiği anlamına geliyor.

Facebook’un diğer bir önemli fonksiyonu da, sınırsız sorunsuz sayıda yükleyebildiğiniz fotoğraflar albümleridir. Kimileri bunu sadece gittiği tatilin fotoğraflarını arkadaşlarıyla paylaşıp nispet yaparcasına eski sevgilisini filan çatlatmak için kullanırken kurumsal boyuttaki kullanıcılar için fotoğraf albümleri, durum güncellemeleri kadar önemli bir içerik yönetim stratejisi gerektirir.

 

Kurumsal boyutta bir sosyal medya işi yaparken, fotoğraflar alanında şirketinizle alakalı olmayan hiç bir görsele yer vermemelisiniz. Buna toplumsal anlamda kutlanan özel günler (bayramlar ve ulusal günler), tebrik, anma, alınan ödülün duyurulması gibi bir yada bir kaç sefere mahsus yüklenecek görseller de dahil. Bu alanda, albümler halinde düzenlenmiş şirket etkinlikleri, müşteriler ile yapılan toplantılar, organizasyonlardan kareler veya şirket içinde düzenlediğiniz müsabakalardan kesitlere yer vereceğiniz gibi ürettiğiniz ürünlerin tanıtımları için çektiğiniz fotoğraflara da yer verebilirsiniz. Fotoğraf yüklerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, yükleme alanında yer alan fotoğrafın nerede ve hangi amaçla çekildiği, varsa eğer orada hangi pozisyondaki hangi insanların yer aldığı ve lokasyonunun yer almasıdır. Hatta varsa etkinlik hakkında yazılan bir blog yazısının kısa özeti ile linki de fotoğraflara iliştirilmelidir. Eğer düzenlediğiniz bir etkinliğe yönelik flyer yada poster tasarımınız varsa, bunu da Facebook sayfanıza yüklemeniz, etkinliğin görünürlüğüne katkı sağladığı gibi dijital prestijinizi arttırmanız için de önemli bir etken olacaktır.

İPUCU: Facebook’a resim yüklerken mümkün olduğunca büyük görselleri tercih edin. Küçük fotoğraflar büyütülürken kalite kayıpları yaşandığı pikselleşmeye maruz kaldıkları için sayfanızın içinde kötü görünürler.

 

İPUCU: Özellikle Facebook’a fotoğraf yüklerken işlenen en büyük günahlardan başında sayfanın amacına yada işlevine uygun olmayan görsellerin sayfalarda boy göstermesi geliyor. Dramatik bir biçimde hoş çekilmiş bebek fotoğraflarının yada sevimli ev hayvanlarının her Facebook sayfasında yer alması gerekmiyor. Bunun yanında altına garip rumuzlarla atılmış imzaların yer aldığı iletiler de takipçileri son derece irite eden başka bir yaklaşım. Lütfen bu fotoğrafları ve güzel olduğunu düşündüğünüz büyük ve küçük harflerle kombine ettiğiniz ‘muhteşem’ iletilerinizi kendi profilinize saklayın.

Facebook etkinlikler, özellikle sosyal sorumluluk projelerine ağırlık vermiş kurumsal firmalarla etkinlik düzenleyen şirketlerin en büyük yardımcıları oluyor. Sayfa bazlı tasarlanan etkinlikler, sayfalar ile entregre edilerek hali hazırda sayfayı ‘beğen’miş olan insanlara sunulabiliyor.

Etkinlik sayfalarında dikkat edilmesi gereken en büyük konu, etkinlik posterinin sayfanın ilgili köşesinde yer alıyor olması. Ciddi bir etkinlik planlamasının en önemli kalemlerinden birisi olan poster tasarımları, sayfa ile eş biçimde mutlaka etkinlik sayfalarında yer almalıdır. Bunun yanında elbette ki etkinliğin tam tarihi, yeri, lokasyonu, gidiş yolu ve mümkünse harita üstündeki konumu belirtilmelidir. Profesyonel bir etkinlik fotoğrafçısı ile çalışıyorsanız çektirdiğiniz fotoğrafları etkinlik sayfasına yükleyebilir yada bu işi de etkinliğe katılan insanlardan talep ederek sayfanın daha aktif kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Facebook sayfalarının yada etkinlik sayfalarının sayfanın fanlarına yada farklı mecralarındaki lansmanından önce eksiksiz biçimde içeriklendirilmiş ve kafalarda en ufak bir soru bırakmayacak şekilde biçimlendirilmiş olması gerekiyor. Açıklamalarda, iletişim alanında yada etkileşim tasarımında yaşanabilecek en ufak bir sorun, kitlesel anlamda takipçi kayıplarına neden olabileceği gibi ciddiyetten yoksun bir sosyal medya iletişimi anlayışına sahip olduğunuz izlenimini yaratabilir.

Soru sormak, daha önceleri web sitelerine eklenen anketler vasıtası ile kullanıcılar ile etkileşime geçmenizin doğal yollarından birisiydi. Mesela bir sanatçı için açtığınız web sitesinde sorduğunuz ‘en sevdiğiniz şarkısı hangisi?’ ya da ‘en beğendiğiniz film repliği hangisi’ gibi basit sorular, her ne kadar zamanın stratejik etkileşim araçlarını oluştursa da, insanlara sunulandan daha fazlasını sunma hedefi, sonunda Facebook’un kendi Sorular modülünün ortaya çıkmasına sebep oldu. Elbette ki klasik anket modülleri gibi sorulan soruya yöneticinin verdiği cevaplar arasından seçim yapılabilirken, klasik anketlerden farklı olarak sayfanın takipçilerinin de sorulara yanıt vermelerini ve yanıta ‘like’ benzeri bir tepki almalarını sağlıyor.

Sorular modülü de tıpkı durum güncelleme ve fotoğraflar gibi iyi bir planlama ve hedef odaklı bir çözüme hizmet etmeli. En sevdiğimiz renklere, beğendiğimiz otomobil markalarına yada sevdiğimiz şehirlere yada aşık olduğumuz yemeklere dair meraklar aslında pek kurumsal Facebook sayfalarının ilgi alanında kalmıyor. Ben bu modülün, takipçilerin fikrinin alınması ve interaktivitenin arttırılmasının hedeflendiği durumlarda yardımcı bileşen olarak kullanılmasının taraftarıyım. Bunun en güzel örneğini bazen Mercedes-Benz Türkiye’nin sosyal medya iletişiminde görüyorum: zaman zaman zaman tüneli kapağını değiştirmek için bile internatif sorular hazırlayıp takipçilerin fikirlerini alıyorlar. Bu hem markaya yönelik sosyal sadakati sağlarken insanlara da fikirlerinin önemsendiğini gösterir.

 

Twitter için doğru içeriklendirme önerilerinde görüşmek üzere.

Hakkında sosyalmedyapazarlama

Check Also

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansına Etkili Sosyal Medya Kullanımı Eğitimi Verdi

MarkeFront, T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) personeline yönelik düzenlenen kurumsal iletişim eğitimleri kapsamında “Etkili ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.