Hepimizin birer sosyal medya ‘guru’su sayıldığı şu dönemlerde sosyal medya deyince insanların aklına hala Facebook ile birlikte Twitter geliyor.
Alternatif sosyal medya gelişimi göz önüne alındığında, Facebook’taki ‘durum güncelleme’ kısmının çıkartılarak başlı başına bir sistem haline getirilmişi gibi görünse de, Twitter aslında fonksiyonları ve Facebook’tan ayrılan kısımları ile sosyal medyanın temel yapı taşlarından birisini oluşturuyor.
Her şeyden önce Twitter, Facebook kadar fazla fonksiyonu bünyesinde barındıran bir sosyal medya aracı değil. Bunun yerine, microblogging diye tabir ettiğimiz ve karakter sınırlama sistemin önemli bir parçası olarak sayıldığı Twitter’da kısa ve öz cümleler yer alıyor. Eğer Twitter’ı kurumsal sosyal medya yönetimindeki araçlardan birisi olarak kullanmayı tercih edecekseniz (kaldı ki etmemeniz için hiç bir sebep yok) bir kaç maddeye dikkat etmenizde fayda var.
İzleyin: Twitter’da online edeceğiniz ‘varlık’ hakkındaki yazışmaları ve insanların düşüncelerini izleyin.
Planlayın: Twitter’da paylaşacağınız cümleleri, bağlayacağınız linkleri ve yeni yeni kullanım alanı yaratmaya başlayan fotoğrafları önceden oturup planlayın. Polemik yaratmaktan, insanların haklarına saldırmaktan, toplumu veya toplumun bir kesimini eleştirmekten, övmekten ya da diğer kesiminden ayrı, üstün, aşağıda, farklı tutmaktan kesinlikle ama kesinlikle uzak durun!
Yayın: Hazırladığınız bu içerikleri doğru zamanda ve doğru şekilde hesabınızdan yollayın.
Artık Twitter’ı aktif olarak kullanmak için saatlerce web sitesinin başında oturmanız gerekmiyor.Tweetdeck gibi Twitter tarafından sunulan ve şahsi fikrimce son derece kullanışlı olan programlarla takip ettiğiniz hesaplardaki tweet hareketlerini, izlemek istediğiniz hashtag akışlarını, sizinle kurulan etkileşimleri ve özel mesajlarınızı okumak gibi pek çok vakit kazandırıcı işlevi kullanabilirsiniz. Ayrıca Twitter bulutu içinde daha faal çalışabilen farklı programlar da mevcut. Bütçenizin durumuna göre bunlardan birisini mutlaka edinin. Fakat daha önce de dediğim gibi, her yerde olmak zorunda değilsiniz; buna sosyal medya takip araçları da dahil.
Hashtag!
Facebook’tan farklı olarak Twitter’da ‘hashtag’ dediğimiz ve ‘#’ karakteri ile sembolize edilen, tabiri caizse eski mIrc’deki ‘kanal’ benzeri başlıklar var. Ben bunu işin aslı ‘etiketleme’ olarak adlandırmayı daha doğru buluyorum. Bu ‘etiket’lerın amacı, insanların attıkları ve belirli bir konu hakkındaki düşüncelerini içeren tweetlerin bir arada toplanmasından ibaret. Dikkat edilmesi gereken nokta ise tweetin içine mutlaka ‘# …’ şeklinde bir bölümün eklenmek zorunda olduğu…
Twitter’da ‘trend topic’ denilen bir sistem var. Bir hashtag kullanılarak gönderilen tweetlerin sayısı ne kadar artarsa hashtag; önce bu özelliğin sunulduğu ülkelerde, daha sonra da dünya sıralamasında günün trendini oluşturuyor. Bu fonksiyon, dünyanın pek çok ülkesindeki gündeme dair bir fikir verebilirken maalesef ki ülkemizdeki sıralamada takipçi kazanmak başta olmak üzere pek çok alakasız konu ile meşgul ediliyor. Bazen güzel sosyal sorumluluk projeleri yaratıp afet koordinasyonlarına da yarayabiliyor; onu da kabul ediyorum.
İPUCU: Yaygın olarak düşülen en büyük hataların içinde, gün için belirlenen trend topic hashtag’i ile gönderilen ve konu ile alakası olmayan çok sayıda tweet geliyor. Trend topic’i oluşturan hashtag’in kullanımı elbette ki önemli ve fonksiyonel bir yayılım stratejisidir fakat insanları konu ile alakasız konulardaki tweetleriniz ile irite edip markanızın dijital itibarını düşürmenize ve antipati kazanmanıza gerek yok. Yayılım planınıza göre 15 dakikada, yarım saatte yada saat başında güncel trend topic’lere tweet atmanızda pek sakınca yok gibi ama bu tweetleri de hashtag’a uygun biçimde oluşturmaya ve linklemeye dikkat edin.
Atacağınız tweetlere uygun sayıda hashtag ilave etmekten çekinmeyin. Gönderdiğiniz tweetler, eklediğiniz hashtag sayesinde sadece sizin profilinizde görünmek yerine hashtag’in arama sonuçlarında da listeleneceğinden bir seferde daha fazla kişiye ulaşma ihtimaliniz artar. Ne kadar çok insana ulaşabiliyorsanız o kadar çok geri dönüşüm potansiyeli yaratacağınızı unutmayın.
Bunun yanında tweetinizin konusuna uygun hashtag seçmeye özen göstermelisiniz. Hashtag kullanımında dikkat etmeniz gereken en önemli konu, içeriğiniz ile alakalı etiketlere yer vermeniz. Mesela otomobil pazarlamasına yönelik bir tweet atarken uhrevi aleme yönelik bir etiket kullanmanız aslında enerjinizi boşa harcadığınızı gösterir.
Alakaya maydonoz, gel bize bazı bazı!
Muhtemelen sizin de twitter kullanırken karşılaştığınız en büyük faciaların başında hedef odaklı olmayan tweetler geliyor. Bunlara kişisel olarak verebileceğim en iyi örnek başlı başına oturup yazılmış olan ‘herkese günaydın!’, ‘işiniz gücünüz bol olsun!’, ‘yolunuz açık olsun!’ gibi maneviyat yönünden teskin edici tweetler geliyor. Bu tür tweetlerin kurumsal twitter hesaplarında çok fazla bir işi olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Lütfen bu tür iyi dileklerinizi de kişisel hesaplarınıza saklayın. Dışarıda kurumsal olmaktan dem vuran bir şirketin twitter hesabında gördüğüm tek başına ve katledilmiş bir Türkçe ile yazılmış olan iyi iş dileğinin kimseye bir şey kattığını görmedim şimdiye dek.
Fakat…
Eğer bu tür dilek ve temennilerinizi yazdığınız bir blog yazısı ile ilişiklendirir veya sadece o tweete özel bir görsel ile süslerseniz bu iş olmuş demektir
İnsanlar bu devirde tabiri caizse ‘bedava’dan alamadıkları (öyle sandıkları) bir şey için harekete geçmezler. Onlara kendilerini özel hissettirirseniz, önemsediğinizi gösterip ‘daha fazlası’na teşvik ederseniz başarılı bir marka sadakati de yakalarsınız.
Bağlantı vermekten çekinmeyin.
Twitter’ın Facebook’tan farklı bir sosyal medya aracı olduğundan bahsetmiştim. Twitter, yazdığınız blog yazılarını yaymak, Facebook’a eklediğiniz fotoğrafları duyurmak, ipuçları vermek için de harika bir araçtır. Bunun için de attığınız tweetlere link eklemekten çekinmeyin. Twitter’ı direk bir içerik yönetim alanı olarak düşünmek yerine halihazırda olan bir blogunuza, web sitenize yada Facebook sayfanıza yönlendirme aracı olarak görmeniz Twitter’ı daha verimli kullanmanıza katkı sağlayacaktır. Tweetlerinize yapıştırdığınız linklerin de bir tweet atmanız için size tanınan 140 karakterin içinde yer alması gerektiğine dikkat edin. Google’ın veya başka arama motorlarının uzun başlıkları sevdiğini düşündüğümüzde bazı linklerin 140 karakterden bile uzun olduğunu görebiliriz. Bu linklerin degoo.gl yada bit.ly gibi URL kısaltma servisleri ile kısaltılması efektif ve verimli yayılım için en önemli kriterlerden birisini oluşturuyor.
Yazar : Kaan Uğrasız
Kaynak : sosyalmedyaport