JobVite, USJobs, Monster.com gibi özellikle Amerika’da çok büyük yaygınlığı olan platformlarla yapılan işbirliği sonucunda ortaya çıkan uygulama, Facebook’un kendi tarifiyle iş arayanların ve işverenlerin süreçlerini kolaylaştıracak.
An itibariyle bünyesinde neredeyse 2 milyon iş ilanı bulunduran Social Jobs uygulamasının başarılı olacağına dair ise ciddi şüphelerim bulunmakta. İnceleyelim:
a-) Social Jobs uygulamasının yapısı, anlaşmalı olduğu diğer sitelerin ilanlarını tek bir platformda toplamaktan daha fazlasını şu anda yapamıyor. Herhangi bir ilana başvurmak istediğinizde ilanı yayınlayan websitesine yönlendiriliyorsunuz. Bu da aslında işinizi kolaylaştırmaktan ziyade araya bir süreç daha ekliyor
b-) Keyword aramaları sonucu gösterilen ilanlara tıkladığınızda ilgili websiteye yönlendirilseniz bile aldığınız cevaplar aşağıdakine gibi kapanmış ya da güncelliğini yitirmiş olabiliyor:
Üstelik bu ilanlar, arama sonuçlarında ilerleyen sayfalardaki değil, ilk sayfada en tepede çıkan sonuçlar oluyor.
c-) Alakalı hedefleme üzerinden reklam politikası yürüten ve network üzerine kurulu olan bir sitenin, kişilerin profilleri üzerinden alakalı olabilecek iş ilanlarını gösterebilmesi gerekir. Ne yazık ki bu da büyük eksikler arasında.
d-) Aynı şekilde, bir üstteki maddede yer alan kriterlere göre gelişmekte olan bir sitenin, herhangi bir ilana baktığınızda, o ilana başvururken network olarak kullanabileceğiniz, sizi refere edebilecek potansiyel arkadaşlarınızı da gösterebilmesi gerekir. Bu da söz konusu değil.
Yukarıdaki maddeleri bir bütün olarak ele aldığımızda ise şöyle bir sonuç çıkıyor ortaya: Facebook Social Jobs uygulaması, olması gerektiği kadar “sosyal” bir uygulama değil. İlanları beğenmek ve paylaşmaktan ötesine geçebilen bir yapısı henüz bulunmuyor ne yazık ki.
Social Jobs uygulaması, geç gelen bir başlangıç noktası olabilir belki; ancak bir başlangıç noktası olarak bile beklentileri karşılamaktan şu an itibariyle oldukça uzakta.