Kullanıcılar arasında ciddi bir tartışmaya neden olan bu kararla ilgili Google’ın yaptığı ilk açıklamaya göre bu konuda bütün suç Internet Explorer’daydı.
Google, IE’ın Haritaları düzgün bir şekilde görüntüleyemediğini söyleyerek, onun yerine kullanıcıların en azından aradıklarını Google üzerinden bulmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Fakat kısa süre sonra Google bu tavrını değiştirmek zorunda kaldı…
Microsoft konuyla ilgili olarak IE’ın Haritalar’ı görüntülemek konusunda hiçbir sorunu bulunmadığı yönündeki açıklamasının üzerine Google geri adım atmak zorunda kaldı. Daha önce tüm tarayıcıları Google Haritalar için düzenli olarak test ettiklerini söyleyen ve IE’nin başarısız olduğunu açıklayan Google, çok kısa bir süre sonra IE’ın aşama kaydettiğini ve sorunun eskisi kadar büyük olmadığını söyledi.
Yani çok kısa bir süre içerisinde Google, önce engellediği Haritalar’ı Windows Phone 8 kullanıcılarına geri vermiş oldu.
Tek sorun Haritalar değil
IE’ın teknik olarak Haritalar’ı ne kadar başarılı bir şekilde görüntüleyebildiğini değerlendirmek ayrı bir konu ama burada asıl akla gelen bu hamlenin teknik bir sorundan çok, politik bir karardan kaynaklanıyor olması.
Google ve Microsoft arasında geniş bir alanda ve milyarlarca dolarlık bir pazarda çok ciddi bir rekabet devam ediyor. Her iki firma da bu rekabette zaman zaman sıra dışı yöntemler kullanabiliyorlar. Google’ın bu hamlesi de bu tarz bir yönteme benziyor.
Bundan kısa süre önce Microsoft’un Exchange ActiveSync servisini destekleyemeyeceğini açıklaması da aslında buna benzer bir yöntemdi. Bu karar ile Windows Phone kullanıcılarını Google’ın bulut hizmetlerinde bulunan bağlantıları ve takvimlerine de erişimlerini kaybetmişlerdi.
Yaygın servisleri açısından bu çekişmede Google, mobil alanda yeni yeni güçlenmeye başlayan Microsoft’a karşı biraz daha avantajlı görünüyor. Fakat bu tip durumlarda çoğu zaman son sözü kullanıcılar söylüyor. Bakalım onlar bu rekabette kimin yanında yer alacaklar…
Yazar : Ümit Öncel
Kaynak : webrazzi