2012′nin Mayıs ayında Silikon Vadisi’ne bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görüştüğü internet ve teknoloji devlerinden Türkiye’de varlıklarını resmileştirmelerini istemişti. Twitter bu isteği, böylece gerçekleştirmiş oldu.
Öncelikle size haberimizin hikayesini anlatmak istiyorum. Twitter, 200 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış bir sosyal ağ ve büyümesini sürdürüyor. Bizim de sizler için takip ettiğimiz LeWeb Paris’te yayınladığımız yazıyı hatırlayanlar olacaktır. Burada konuşan Twitter‘ın Uluslararası Pazar Geliştirme Başkan Yardımcısı Katie Stanton, Fransa ofisini açacaklarını duyurmuştu. Bu durum bizi de heyecanlandırmıştı ve duyumlarını aldığımız, Twitter’ın Türkiye’ye ofis açacağı ihtimalini güçlendiriyordu.
Bu süreç ilerlerken bir de haber çalındı kulağımıza. Twitter’ın 4 çalışanı (2′sinin San Francisco, 2′sinin de Avrupa’daki merkezden geldiklerini öğrendik) Türkiye’ye gelmiş, İstanbul’da bazı ajanslarla görüşmeye başlamıştı. Sektörün önde gelen bu medya satın alma ajanslarıyla yapılan görüşmeler, aslında bir seçim süreciydi. Seçim süreci de Twitter’ın resmi iş ortağı olmak ve ülkedeki reklam satışlarının o ajans üzerinden gerçekleştirilmesi amacındaydı. Yani, Twitter’in seçtiği iş ortağı, o ülkedeki Twitter reklamlarının satışını gerçekleştirecekti.
Twitter, Türkiye’den iş ortağını seçiyor
Twitter, ofisi olmayan bazı ülkelerde resmi iş ortağı seçmeye başlamasının çok uzak bir geçmişi yok. İlk defa Kasım 2012′de Komli Media ile bir ortaklık gerçekleştiren Twitter, Asya Pasifik bölgesinde hizmet veren bu şirket ile bir iş ortaklığı anlaşması yaptı ve Komli, Singapur, Malezya, Endonezya, Tayland ve Filipinler’de Twitter reklamlarının satışı için tek yetkili şirket oldu.
Şimdi rotamızı yine ülkemize çevirelim. Çünkü Türkiye’de de benzer bir iş ortaklığı söz konusu. Görüşmeler tamamlandı ve bundan sonra Twitter’ın seçtiği resmi iş ortağı GenArt Medya oldu. Bundan sonraki süreçte Türkiye’deki reklam verenler (ajanslar veya markalar) GenArt Medya’nın kapısını çalarak, Twitter reklamlarını GenArt Medya üzerinden verecek.
Twitter’ın hangi reklam modellerini Türkiye’de satışa sunulacak?
GenArt Medya, Twitter’da “Promoted” kategorisinde yer alan tüm reklam modellerinin satışını Türkiye’de gerçekleştirebilecek. Bunlardan ilki hepimizin bildiği Promoted Tweets. Biraz açıklamak gerekirse, Twitter akışında ya da arama sonuçlarında gözüken tweetler bunlar. Amaç bu tweet’lerin yayılmasını, RT edilmesini sağlamak. İkinci reklam modeli Promoted Account. Bu da Twitter takipçisi kazanmak için bir yöntem. Her birimizin Twitter sayfasında gördüğümüz ve Twitter’ın takip etmemizi önerdiği kişiler arasında, reklam verenlerin Twitter hesapları yer alıyor. Üçüncü ve ülkemizde en etkili olabileceğini düşündüğü reklam modeli ise Promoted Trends. Promoted Trends’de, belirlenen etiketler, 24 saat boyunca TT listesinde yer alıyor.
GenArt Medya’nın kurucu ortaklarından Burak Yılmaz ile konuyla ilgili olarak görüştük ve bazı bilgiler aldık. Edindiğimiz bilgilere göre GenArt Medya ekibinden 2 kişi Twitter’ın San Francisco’daki merkezine giderek eğitim aldı. Yine edindiğimiz bilgilere göre GenArt Medya’da çalışan 4 kişi, Twitter reklamlarına dedike olacak şekilde çalışacak. Raporlamaları GenArt Medya da yapacağı gibi, Twitter’ın kendi paneli üzerinden de reklam verenler reklamların performanslarını izleyebilecek.
GenArt Medya, 7 Şubat’ta bir lansman toplantısı gerçekleştirecek. Twitter Ajans ve Marka İlişkileri Başkanı Melissa Barnes, Twitter MENA Bölgesi Satış Sorumlusu Amy Saper, Twitter Lokalizasyon Yöneticisi Aslı Sayitoğlu da bu lansman toplantısında hazır bulunacak.
Yazar : Sami Evidilli
Kaynak : webrazzi